Norsk nykål – et gastronomisk høydepunkt!

Norsk nykål – et gastronomisk høydepunkt!

Norsk nykål anses av mange som et av årets gastronomiske høydepunkter – og nå har den endelig kommet ut i butikkene! Nykål er egentlig en hodekål som høstes tidlig, og kalles både nykål, sommerkål og tidligkål. Nykålen blir høstet når kålen nettopp har knyttet seg, og er derfor mindre, har løsere blader og er lettere og sprøere enn den hodekålen som høstes senere.

Tilberedning: Den klassiske sommerbruken av nykål er å koke eller smørdampet den. Nykål er også veldig god i wok, og rå finsnittet nykål passer godt  i friske salater. Skåret i båter kan nykålen også grilles.

Oppbevaring: Nykål bør lagres kaldt ved 0 – 2°C. Holdbarheten er kortere enn for vanlig hvitkål.

Næringsinnhold: Nykål har lavt energi- og fettinnhold og høyt innhold av vitamin C og kostfiber. Nykål er også en kilde til kalium.

Sesong: Juni til september

Slik dyrkes den: Nykål er ypperlig å dyrke i Norge, og er en robust grønnsak.

 

Her kan du se NytNorges film om Karine Huseby som produserer nykål i Gartnerhallen