Vet du hvorfor norske bær er de aller beste? 

Fordi Norge ligger så langt nord, er dagene på sommeren ekstra lange og lyse mens bærene modnes. Dette er helt avgjørende for utviklingen av den søte og gode smaken som norske bær er kjent for å ha. Sol er det som gir sødme til bærene, og med lange sommerdager blir de norske bærene utsatt for mange søte solstråler – både når det er klarvær og overskyet.

Bær til ferskkonsum
I Norge dyrkes det både jordbær, bringebær, solbær, rips og blåbær til ferskkonsum. Jordbær er den bærtypen vi dyrker og spiser mest av. Bringebær til ferskkonsum er et ganske nytt produkt, men populariteten har eksplodert de siste ti årene.

Foredlede bær
Mye bær dyrkes og selges til industri, og foredles til både syltetøy, saft og juice. Gartnerhallens bærprodusenter leverer bær til store syltetøy-, saft- og juice-produsenter som Lerum og Synnøve Finden. Slik kan vi spise og drikke norske bær også utenfor sesongen.

Dyrking av bær
For at de norske bærene skal få den smaken og kvaliteten de er kjent for, er det mye som skal klaffe. Sol, regn og passe temperaturer gjennom hele sesongen er viktig for utviklingen til bærene. I tillegg må produsentene være flinke på måten de dyrker frem bærene. Når du spiser et perfekt jordbær en sommerdag, er det mye godt arbeid som ligger bak.

Her kan du besøke hjemmesidene til noen av Gartnerhallens mange bærprodusenter

Lærdal Grønt | Ljøsne – Morellgard og bakeri i Lærdal | Bærgården AS | Kjetil Sola | Simen Myhrene | Stine Mølstad | Sognabær AS | Stian Fagerlund |