Forventer å selge nærmere halvparten av årets produksjon i løpet av fire uker

Forventer å selge nærmere halvparten av årets produksjon i løpet av fire uker

Gartnerhallen regner med at nærmere halvparten av årets mandelpotetproduksjon selges i løpet av årets fire siste uker.

− Gartnerhallens 280 potetprodusenter ser ut til å levere ca. 50.000 tonn poteter i 2018, og av dette er det estimert ca. 7000 tonn mandelpotet og halvparten av disse forventer vi vil konsumeres i julehøytiden, sier markedsansvarlig i Gartnerhallen Bjørn Oppberget.

− Forbrukerne anerkjenner mandelpoteten som en delikatessepotet. Mandelpoteten foretrekkes nok til julerettene på grunn av kvaliteter som den melne konsistensen smaken som kan betegnes som karakteristisk potetaroma, med innslag av nøttesmak og med hint av sødme og smør. Dette er kvaliteter som er viktig for å sikre den totale festopplevelsen hos forbrukeren, forteller han.

Oppberget lar tallene tale for seg:
− Resultatet ser vi i salgsstatistikken som topper i ukene rundt jul. I Norge spiser vi i snitt cirka 46 kilo potet per person per år, og desember er den måneden vi spiser absolutt mest. I julemåneden endrer derimot forbrukeren potetpreferanser og konsumerer i løpet av få uker halvparten av det som produseres av mandelpotet i løpet av hele året. Årets avling er nokså lik fjorårets nivå, og om få dager vet vi hvordan årets salg vil se ut, avslutter han.

Stig O. Haarseth er sentral kulturansvarlig produsent for mandelpotet i Gartnerhallen. Han kan fortelle at forbrukertrendene for mandelpotet går tilbake så tidlig som 1980-tallet. − Før 1980-tallet var mandelpotet bare en gammel liten landsort vi dyrket og spiste på gårdene i Gudbrandsdalen, Østerdalen, Oppdal og Nordland, forteller Haarseth.

− Men så begynte man å markedsføre egenskapene til mandelpoteten som den eksklusiv kvalitetspoteten den er og siden har markedet vokst og vokst, fortsetter Haarseth som kan røpe at i likhet med for eksempel vin vil klima, lys, jordsmonn og ikke minst produsentens dyrkningsteknikk preger smaken. God og stabil kvalitet på mandelpotet er viktig, og dette er noe Haarseth er opptatt av at mandelpotet-produsentene alltid må jobbe med.

− Siden mandelpoteten er så populær som tilbehør til høytids- og festmiddager, er det avgjørende at den har topp kvalitet. Årets mandelpotetavling er ifølge Haarseth meget bra, forsikrer han.

Mandelpoteten er en kultur som egner seg svært godt til lagring, så det skal være lett å finne flotte mandelpoteter både til hverdag og fest utover i 2019, og Haarseth slår samtidig et slag for mandelpotet til hverdags. −Svært mange bruker også mandelpotet gjennom hele året, også til hverdagsmiddagen. Disse kan glede seg over at det nok blir tilgjengelig mandelpotet til godt ut på sommeren også, avslutter han.