-Hva i all verden gjør dere her?

-Hva i all verden gjør dere her?

Fredrik Bakke fikk overraskende besøk på gårdstunet sist fredag. Den dyktige bonden skulle tildeles prisen som Årets Leverandør.

Normalt skjer prisutdelingen på den årlige samlingen i Gartnerhallen. I år ble det annerledes.

Mye planlegging hadde foregått i kulissene for å gjøre heder på prisvinneren. Norskansvarlig Espen Gultvedt forteller:

-Vi hadde alliert oss med kona Guro som hadde sørget for at Fredrik var hjemme. Han var opptatt med arbeid i det nye lagerbygget da Reidar Gusland og jeg nærmet oss. Han kom ut som et stort spørsmålstegn; – Hva i all verden gjør dere her?

Da han så journalisten fra lokalavisen på slep, forsto han at noe var på gang. Fredrik ble satt helt ut.

-Jeg kjenner jo til prisen, men nå ble jeg tatt på senga. Jeg ble rørt og er veldig glad. Blant så mange dyktige produsenter som vi er i Gartnerhallen, så falt valget på meg i år. Dette var overraskende og veldig moro. Jeg er både stolt og ydmyk, sier han.

Det var 3 sterke kandidater til årets pris. Juryen legger vekt på kriteriene produktkvalitet, markedsorientering, samfunnsansvar og service når kandidatene vurderes.

– Fredrik fikk topp score på alt, i tillegg er han en veldig hyggelig fyr å samarbeide med. Dette var en velfortjent pris, sier Espen.

Innovasjon og samarbeid
Fredrik Bakke er i dag den 15. generasjonen som driver gården. Produksjonen foregår helt ute i kystlandskapet i Brunlanes. Her er klimaet godt og jordsmonnet lett og fint.

Han tilbyr sesongens første nypoteter og gulrøtter. Til stor glede for norske forbrukere. Men innsatsen til bonden er ingen ni-til-fire jobb.

-Dyrking av tidlig-produkter er til tider krevende og vi må legge bredsiden til for å få det til. I samarbeid med Forsøksringen tester vi hvert år ut nye metoder. Et eksempel er steaming av jorden med damp for å bli kvitt soppdannelse. Dette fører til at vi bruker mindre plantevernmidler og kan levere produkter med bedre kvalitet, opplyser han.

Fredrik Bakke overtok gården i 2007 og viderefører en stolt kultur med moderne drift. Hans samarbeidsevner og gode service ble også trukket frem av juryen.

-Vi leverer mye direkte til pakkeriene og høster når pakkeriene har behov for produktene våre. Vi sier aldri nei, uansett tid på døgnet. Som i alle relasjoner handler det om å spille med åpne kort. Med riktig informasjon til pakkeriene om hvordan produksjonen utvikler seg, løser vi de utfordringene som måtte komme. Vi utfyller og hjelper hverandre, sier Fredrik.

Han legger til at ikke er alene om dette arbeidet, og forteller at han er heldig som har både far og onkel som han samarbeider og kan diskuterer løsninger med. Far Osvald var dessuten til stede da prisen ble delt ut.

-Kunnskapen fra flere generasjoner er verdifull for meg. Vi har også knyttet til oss veldig flinke sesongarbeidere.

Sist, men ikke minst. Jeg kan ikke være en god bonde uten en god kone. Mye av min tid med produksjonen går ut over tid med familien. Her stiller kona Guro opp.

Det må være et godt team skal vi få til en god produksjon. Dette har vi, og jeg deler prisen med alle sammen.

De to andre nominerte var Hvasser Asparges og bringebærprodusenten Ivar Raa i Lærdal.