Full markedsdekning for norsk tidligkål

Full markedsdekning for norsk tidligkål

Allsidig supermat med fantastisk smak. Superlativene passer godt til ett av sommerens høydepunkter i matveien.

Norsksesongen er i gang. Det norske klimaet med lyse dager og kjølige netter gir smaken av norsk sommer. Og i ukene fremover sørger Gartnerhallens 1200 dyktige og engasjerte produsenter for at kultur etter kultur rulles ut i markedet.

Vi har tatt en prat med Karine Huseby fra Tjodalyng i Vestfold

Vi snakker om nykål, tidligkål og sommerkål – hva er riktig?
Her hos oss sier tidligkål om det første kålen som kommer. Den etterfølges av sommerkål, deretter starter sesong for høstkål og til slutt vinterkål. Nykål er betegnelsen som markedet har satt på produktet

Hvor lenge er tidligkålen her?
Den norske sesongen er fra mai til juli. Overgangen til sommerkål pleier å være rundt 1. august, med noen variasjoner fra sesong til sesong.

Hva er spesielt med tidligkålen
Sommeren kan være stressende for mange kulturer så vekstene må være mer robuste. Da det er noe helt spesielt med de første vekstene som har eksplodert seg frem i naturen og som er dyrket på hjemmemarkedet. For matelskere er det også stor stas forbundet med det første som kommer fra jorda. Tidligkålen dyrkes under solfangere (dukdekke). De er ferskvare med sprø konsistens og en søt og delikat smak. Den er mindre, lettere og løsere enn kålen som kommer senere. De er ikke egnet for å lagres, men nytes så raskt som mulig etter innhøsting. Den smaken kan ikke importert vare konkurrere på.

Hva skulle du ønske at flere visste om tidligkålen
Tidligkålen er et delikatesseprodukt på lik linje med tidligpotet og asparges. Delikate og smaksrike varer rett fra naturen og essensen av sommeren som er i gang. Det er også et perfekt produkt for barna som elsker den sprø, søte smaken. Kål er en helsepakke fra naturen og vi kan lære mye fra resten av europa og også fra andre kulturer som spiser kål i mange flere varianter. Vi begynner å bli veldig flinke her til lands også, vi snakker jo tross alt om et produkt for fremtiden.

Kan du fortelle litt om produksjonen din
Vi er fjerde generasjon som driver med grønnsaksproduksjon her på gården. Vi produserer våre egne småplanter og det arbeidet starter i begynnelsen av februar. Den første fasen foregår i veksthus, så er vi klar for utplanting i midten av mars dersom jorda er klar. Det kan være ganske kaldt på våren, så vi dekker vi med solfangerfolie og agrylduk som gir mulighet til å levere tidligkål så tidlig. Dekket bidrar til litt ekstra varme og beskytter mot frost.

Her på solkysten i Vestfold opererer vi i en ideell kombinasjon av perfekt klimasone og godt terroir for tidligkål. Jordsmonnet er gammel havbunn, rikt på mineraler og det er heller ikke å forakte å jobbe i et vakkert landskap.

Hva krever det å produsere tidligkål
Da vi tok over for ti år siden valgte vi sluttet vi med kjemikaler mot ugress. Vi så en stor forskjell på plantehelsa og opplevde sterkere planter. Men kampen mot ugresset er en evig kamp og vi bruker store ressurser på gjentatte omganger radrensing og manuell luking der radrenseren ikke kommer til.
Det gjør godt for folk og miljø å dyrke ren mat slik vi gjør i Norge. Vi skal ikke snakke ned import, men ny teknologi og roboter er med å gi en bra utvikling for plante-, jord-, og menneskehelse.

Hvordan spiser du tidligkålen
Vi spiser mye kål ute på jordet i løpet av dagen. Men dersom den rekker å komme inn på kjøkkenet er jeg veldig glad i smørdampet tidligkål. Det er en perfekt kontrast. Det finnes utallige måter å variere på dampet, woket, raspet, som wraps eller i salat. Det er rett og slett noe av det enkleste du kan servere.

Det er rett og slett sommermat!¨

Les også “Hodekål – en næringspakke”