Markedsmelding fra Gartnerhallen

Markedsmelding fra Gartnerhallen

Vi er i oppstarten på rosenkål og nærmer oss toppukene for plommer og i kjedene satses det på rotvekster de kommende ukene. Det er spennende produkter som forbrukeren ønsker å se mer av.

– Alt tyder på at sesongen 2019 blir en god sesong og at vi får et normalår. Det er likevel litt tidlig å oppsummere, siden vi fremdeles har noen kulturer som er i oppstart. Rosenkål er i oppstarten og plommer er nå inne i toppukene. For plommer kan det se ut som at vi går mot et nytt rekordår, og for første gang nådde plommene fra Hardanger markedet før Østlandet. Smaken er det ingenting å utsette på – den er kjempegod, sier Bjørn Oppberget i Gartnerhallen, Norges største aktør innen produksjon av frukt, bær, grønnsaker og potet.

– Vi har hatt noen utfordringer i løpet av sesongen med mye regn, spesielt under potetsetting og for bringebærproduksjon på friland. Det har tidvis vært noe knapphet på brokkoli, blomkål, kinakål og isberg. Mye av årsaken til det har vært insekter og kålmøll. Det finnes ikke midler for å bekjempe disse skadegjørerne og produsentene opplever derfor noe svinn og vi noe av volumene til kunde går tapt.

– Det har vært meget bra salg for tomat og agurk og produsentene har levert på plan. Det høye salget har også ført til at det har vært nødvendig å supplere med import, noe vi må ta med når vi skal planlegge for neste år.

– For jordbær er hovedsesongen over, men siden vi har produsenter som produserer i tunell er vi sikret norsk jordbær i flere uker utover høsten.

– Vi nærmer oss fårikålsesongen med stormskritt og i denne perioden går hodekål fra sommerkål til høstkål, og tar følge de andre lagringsgrønnsakene. Løk har så langt hatt opp mot optimal sesong, i motsetning til katastrofeåret 2018, som alle har lagt bak seg. Også for gulrot har det hittil vært en svært god sesong og smaken er prima, avslutter Oppberget.