Gartnerhallen og Opplysningskontoret for Frukt og Grønt inviterer hele Norge til å feire epledagen

Gartnerhallen og Opplysningskontoret for Frukt og Grønt inviterer hele Norge til å feire epledagen

Nå er det høysesong for de deilige norske eplene og tirsdag 25. september markeres den norske Epledagen.

− Den norske Epledagen ble opprettet for å feire de fantastisk gode norske eplene forteller Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Epledagen blir feiret over hele landet og sammen med Opplysningskontoret for Frukt og Grønt har Gartnerhallen valgt legge hovedaktivitetene til skolene med konkurranse, aktiviteter og utdeling av eplet rød aroma til alle osloskolene.

− Vi er i den heldige situasjonen at eple er den nest mest spiste frukten blant nordmenn. Vi tror likevel at mange har mye å lære om de ulike karakteristikkene på norske epler. Som med vin, avhenger smaken av sort, jordsmonn, klima, dykningsteknikker og mye mer, sier Knut Amund Surlien, fagansvarlig for epleprodusentene i Gartnerhallen.

− Det er ikke alle eplesorter som passer til vårt nordiske klima, men de som gjør det gir en helt unik smak og karakter. Det er vanskelig å måle smak på skala fordi vi er så subjektive preferansene. Vi er likevel på trygg grunn når kan melde at årets sommer har gitt oss epler som topper på smaksbarometeret for store deler av landet, sier en fornøyd Surlien.

− Vi kan kjenne smaken av en fantastisk sommer i aromaen. Eplene er sprø, syrlige og med en deilig sødme, akkurat slik folk foretrekker dem, avslutter Surlien.

Visste du at barn foretrekker syrlige epler og at preferansene endrer seg med alderen i retningen mer sødme? Alle ønsker derimot god fruktsmak, saftighet og sprøhet.
Les mer om dette i Jakten på det perfekte eplet 

Om Gartnerhallen
Gartnerhallen SA er Norges største aktør innen produksjon av frukt, bær, grønnsaker og potet, og eies per i dag av 1165 frukt- og grøntprodusenter.

I Gartnerhallen har vi over 250 produsenter som dyrker ved fjord og fjell. De tyngste produksjonsområdene er Østlandet (Svelvik, Lier, Østfold) Telemark, Hardanger, Sogn og Nordfjord.
Gartnerhallens produsenter leverer ca. 4000 tonn ut til markedet og de viktigste norske sortene er

  • Rød Aroma
  • Summerred
  • Discovery
  • Rød Gravenstein
  • Julyred
  • Åkerø
  • Rød Prins

Les også Eplekjekk bonde
På Frukt.no kan du bli epleekspert på noen minutter