Gartnerhallens nye SKP for gulrot, Øystein Fredriksen: – ønsker mer bevissthet rundt norsk matvaresikkerhet

Gartnerhallens nye SKP for gulrot, Øystein Fredriksen: – ønsker mer bevissthet rundt norsk matvaresikkerhet

Den spreke 60-åringen jobbet som lærer da faren ønsket at han skulle ta over driften. Han brukte 5 minutter på å bestemme seg. Siden da har Norges mest spiste grønnsak vært hans kall.

Olav Wirgenes, avtroppende SKP for gulrot, kjenner arvtakeren godt. – Som regionansvarlig for gulrot har han vist seg som faglig dyktig, en som kjenner miljøet og har det som skal til. Gulrotprodusentene er i trygge hender, sier Wirgenes.

Fredriksen, som overtar etter Wirgenes, dyrker 100 dekar gulrot under solfangerfolie på idylliske Tromøy utenfor Arendal. Han er full av beundring for det arbeidet som har vært gjort i gulrotmiljøet.
– Jeg tror ikke det er alle som er klar over hvilket viktig bidrag avtroppende SKP har levert. Det arbeidet som Olav Wirgenes, Gartnerhallen og BAMA har gått i bresjen for, med produktutvikling, markedsføring og arbeidet med kvalitet og det å skape det sterke samholdet i produsentmiljøet, er gull verdt for produsentene og forbrukerne, sier han.

– Jeg ser frem til å ivareta og videreutvikle posisjonen i takt med markedet og trendene. Den norske modellen med samvirke i symbiose med markedet gjennom verdikjedesamarbeidet er unik, og det gjør oss sterke. Det ser lyst ut for grøntnæringen.

Fredriksen utdyper. – Vi må ta tak i den grønne bølgen som skyller over oss. Det kommer til å bli krevende. Og det som er mest krevende er det som er vanskeligst å gjøre noe med – klimaet og bevissthet rundt norsk matvaresikkerhet. Vi som produsenter kjenner på klimautfordringene hver sesong og det gjør de i høyeste grad utenfor Norge også. Mesteparten av den optimale gulrotjorda er allerede i bruk, så vi må ta vare på den jorda vi har til rådighet. Det vil derfor være i myndighetenes og forbrukernes interesse at det skapes gode rammebetingelser for å sikre norsk produksjon fremover, sier han engasjert.

– Og ingenting kommer av seg selv. Jeg kjenner produsentene som hardt arbeidende, med stor evne til å tilpasse seg de naturgitte forholdene og ikke minst ambisiøse. Utviklingen til gulrotproduksjonen i Norge har vært formidabel. Volumene har doblet seg de siste 20 årene og vi i Gartnerhallens 70 produsenter står for 20.000 tonn i året. Produksjonsmetodene er i kontinuerlig utvikling. Det er også forbrukertrendene. Nå ser vi raspet gulrot i bakverk og pannekaker, gårdagens kokte gulrøtter i brøddeig og i smoothie og ikke minst som ovnsstekte og i wok. Selv spiser han gulroten helst kokt eller helt naturell. Er det helg er det mye snacks i gulrotstaver med dipp, et produkt jeg gjerne skulle sett i butikkhyllene folk i farta.