GH Mjøsen

Kart uten navn
Det lysebrune området er det geografiske området til GH Mjøsen

Gartnerhallen Region Mjøsen består av 196 medlemmer fra Oppland og Hedmark som produserer både poteter, grønnsaker, frukt og bær.

Gode naturforhold for grøntdyrking

Natur og jordsmonn i området til GH Mjøsen er godt egnet for grøntproduksjon. Jordsmonnet består i stor grad morenejord, som er god og næringsrik jord for produksjon av frukt og grønt.

Grøntprodusenter i GH Mjøsen har alltid hatt gode muligheter for vanning. Dette kommer hovedsakelig av den sikre og gode vannkilden Mjøsa, Norges største innsjø. Mjøsa inneholder store vannmasser av svært god kvalitet, og fungerer som vanningskilde for mange av grøntprodusentene i området.

Klimaet i Hedmark og Oppland har tradisjonelt vært kjennetegnet av det vi kaller et stabilt innlandsklima, med forholdsvis lite nedbør, kalde vintre og varme gode sommere. GH Mjøsen er derfor ikke den regionen med de tidligste avlingene på våren, men den har gode vekstforhold utover sesongen.

De største produksjonene i GH Mjøsen er potet, jordbær, løk og gulrot.

Potetproduksjon i GH Mjøsen

I GH Mjøsen har de lange tradisjoner for produksjon av  tyngre grønnsaksslag som kål, gulrot og løk. Men den viktigste produksjonene i GH Mjøsen er utvilsomt potet. GH Mjøsen er store på produksjon av både rundpotet og mandelpotet, og potet til konsum og til industri.

GH Mjøsen er den største regionen på mandelpotet i Norge, og produsenter i Østerdalen og Gudbrandsdalen er de som i all hovedsak står for mandelpotetproduksjonen i regionen.

Det har vært dyrket potet i regionen i mange hundre år, og tidligere var det store leveranser av potet til de mange spritbrenneriene på Toten og Hedmarken. Produksjon av akevitt har derfor lange tradisjoner i området.

Grøntproduksjon i GH Mjøsen:
Potet
Løk
Jordbær
Gulrot
Kålrot
Agurk
Blomkål
Bringebær
Brokkoli
Kål
Økologisk
Div grønnsaker

Kontaktinformasjon for GH Mjøsen

Regionleder Tom Brauter
Tlf: 918 94 197
E-post: tobraute@online.no

 

GH Nord | GH Trøndelag | GH Mjøsen | GH Vest | GH Viken | GH Sør | GH Rogaland | GH Industri |