Gjør stor suksess med ny tomatsort

Gjør stor suksess med ny tomatsort

Jan Terje og Lisa m/familie. Foto: Sanden Media

Lauvsnes Gartneri selger nærmere 200.000 tomater hver uke. Nykommeren Axiany er en av årets mest populære tomatsorter.

— Trivsel og pågangsmot er de viktigste faktorene for at Lauvsnes Gartneri har femdobla produksjonen på mindre enn ti år, sier Jan Terje Vignes. 37-åringen er daglig leder og 4. generasjons tomatdyrker på Lauvsnes Gartneri på Finnøy i vakre Ryfylke. Gartneriet som han driver sammen med kona, Lisa Vignes, er ett av Norges tre anlegg som driver helhårsproduksjon.

Vignes har hatt enorm suksess med tomatsorten Juanita og nykommeren Axiany føyer seg inn i rekken av suksesser.
— Da jeg tok over på begynnelsen av 2000-tallet hadde vi 1000 kvadratmeter veksthus. Det var da en oppsving i markedet for tomater, og vi i Lauvsnes mente at det burde ligge gode muligheter i å forsyne norske forbrukere med mer av de kortreiste tomatene og den enorme veksten tok til.

— Vi utvidet ganske raskt med nye 3000 kvm. Tomatene har vært et satsningsområde for oss hele veien, så da markedet hadde en nedgang i 2004, preget av dårlige priser, bestemte vi oss for å se etter nye løsninger.

Løsningen fant han i cherry klasetomater.
— Å satse på cherrytomater ble starten på et eventyr for gartneriet. Vi doblet i løpet av kort tid produksjonen og med veksten kom muligheten til å satse mer.

Gartneren er ikke redd for risiko og sammen med godt utviklet teft har han stadig funnet nye vinnere i tomatmarkedet. I 2008 oppdaget han sorten Juanita.
– Med en ny salgssuksess så vi muligheten til å utvide igjen. Denne gangen fra 4000 til 15000kvm. Juanita viste seg å være en lønnsom sort som gav gode avlinger med en fantastisk smak. 3-4 år med oppadgående pil la grunnlaget for at vi i 2011 utvidet til helårs produksjon.

Vignes fikk oppleve en ny oppsving med vintertomat.
— Første året økte vi salget med 100 prosent og de påfølgende årene doblet vi omsetningen hvert år. Vi reinvesterte i mer lys og doblet arealene på veksthus til dagens areal på 30 000 kvm med. Investeringen i lys gjør at vi hele tiden kan rullere produksjonen som i dag teller 160 000 tomatplanter. I ordinær produksjon sår man ved årsskiftet og høster i mars-april. Hos oss sørger 45 ansatte for at vi kan kjøre nyplanting flere ganger i året.

Nykommeren Axiany rullet ut i Rema 1000s butikker i vår og ble en umiddelbar suksess.
– Axiany skiller seg ut med en annen syre og sprøhet enn mange andre cherrytomater. Det har gjort at den faller svært godt i smak hos forbrukeren. Skulle vi dekket etterspørselen kunne vi doblet volumene. Vi har sågar fått kjærlighetsbrev fra Remas kunder som ikke kan få nok av smakstomaten. Jeg tror mye ligger i at smaken og konsistensen gjør den anvendelig til salat, snacks eller snop som vi velger å kalle det, sier den blide rogalendingen.

Tallenes tale viser en omsetning på 50 millioner kroner. – Jeg er ikke like opptatt av omsetningens verdi i kroner og øre. Det som er viktig for oss er mulighetene til å kunne satse på faktorer som gjør at vi kan henge på og ligge langt fremme.

— Vi ser hele tiden etter grep på det som betyr noe for kvaliteten og trivselen. Det kan være å ha muligheten til å rekruttere dyktige og kloke hoder, korrigere dyrkingsteknikker for vanning, fuktighet, temperatur slik at vi får godt næringsinnhold og riktig smak. Andre grep er å finne best mulig ergonomisk arbeidsstillinger og bruk av robotisering og styringssystemer som automatiserer logistikken. Akkurat nå jobber vi med et prosjekt for å optimalisere emballeringen. Målet må være å ta vare på produktet og miljøet og det skal vi klare, sier den selvsikre gartneren.

— Det kommer alltid noen nye ideer og om 1 av 10 når fram er det bra. Vi opererer i et marked som hele tiden svinger og da er det viktig å ha tilgang på ideer og være risikovillig. Men gjennom nettverket med 1200 Gartnerhallenprodusenter har vi opparbeidet et unikt samarbeid med verdikjeden og det er noe vi aldri kunne klart alene. Det er kroneksempelet på det å bli gode sammen, avslutter han.

Rogaland er Norges tomatfylke
Rundt 91 prosent av Norges tomatproduksjon foregår i Rogaland og i overkant av 30 prosent kommer fra Finnøy, sier Bjarte Åsbø, konsulent for Grøntprodusentenes samarbeidsråd i Norge.

Om Gartnerhallen
Gartnerhallen er Norges største produsentorganisasjon for produsenter som dyrker frukt, bær, grønnsaker og potet, og eies per i dag av 1165 frukt- og grøntprodusenter. Gartnerhallens 34 tomatprodusenter omsatte i 2017 omtrendt 7000 tonn tomat av variantene: runde, klase, cherry, cocktail, plomme, juanita og perle.

Om Lauvsnes Gartneri
Lauvsnes Gartneri ligger idyllisk til helt nede ved sjøkanten på Finnøy i Ryfylke.
Her blir sollyset forsterket i fjordspeilet og gir perfekte vekstforhold for tomater.
Gartneriet er Norges største cherrytomat-gartneri. De leverer knasende søte cherrytomater til hele landet, hele året.

JUANITA
Smaken til Juanita blir sammenlignet med honning og mange spiser den som snacks. «Nesten som snop,» blir det sagt. Tomaten får også en spennende smak om du steker den. Prøv å legg en hel klase på grillen!

AXIANY
Dette er en ny sort cherrytomat hos oss. Den byr opp til smaksfest i munnen! Axiany er en tomat som er proppfull av frisk og god smak. Som Juanita passer den perfekt som snacks, garnityr eller salat. Gled deg!

TIPS! Klasetomater modnes fra enden på klasen og innover mot midten. Spis derfor de bakerste tomatene først!