Godt marked for lagringsgrønnsaker og åpning av norsk sesong

Godt marked for lagringsgrønnsaker og åpning av norsk sesong

Årets tidligpotet settes hos Dokkedal i Reddal 23. mars 2020

– Salget av lagringsgrønnsaker gjennom, og etter påsken, har vært meget bra. Det har også kvaliteten vært, sier Bjørn Oppberget, markedsansvarlig i Gartnerhallen. Han skisserer hovedtrekkene:

– Det er noe lagringsgrønnsaker igjen på lager i det vi nå åpner norsk sesong, men lagrene for flere av kulturene tømmes raskt. Lagertellingene og tilhørende prognoser viser at kålrot og selleri holder til slutten av april og vi har mandelpotet til rett over 1. mai. Poteter vil kanskje ha frem til uke 20, lagrene minket fort med det salget vi hadde til påske. Salget av løk er også meget bra, og store lagre med fin kvalitet tilsier at vi har løk opp mot oppstart av ny sesong som åpner med ferskløk i bunt i midten av juli og tørket kepaløk i begynnelsen av august.

Gulrotsalget har også vært meget bra og med god kvalitet. Det nærmer seg slutten for Østlandet, mens Rogaland og Trøndelag har lagre som holder ut i mai måned. Oppstart av gulrot i bunt forventes å ha oppstart i midten av juni.

Sesongen for norsk tomat er i oppstart og vi forventer markedsdekning rundt 15. mai. Agurker er det full markedsdekning nå og kvaliteten ser meget bra ut. Når det gjelder frilandskulturer ser det ut som at de kommer som planlagt, kanskje til og med en uke tidligere slik som været er spådd de nærmeste dagene.

På øya Talgje, i Norges tomatfylke, har Håvard Skavland startet innhøstingen av årets første tomater og pakkingen er i full gang: – Jeg har aldri opplevd en så stor etterspørsel etter norsk tomater som akkurat nå. Det er positive nyheter som vi trenger i en tid der vi opplever kriser på andre områder – nemlig tilgangen på arbeidskraft fra tredjeland.
Tom Sigurd Dokkedal holder til i Reddal: – Vi var i gang med setting av tidligpotet 23. mars, og har vi været på vår side er vi klar med opptak første uken i juni.