Gresskarfestival i Sandefjord

Gresskarfestival i Sandefjord

Anita og Agnar Lund stilte nylig med åpent showroom i BAMA-kantinen på Nyland.

For sjette år på rad arrangerer Gartnerhallens produsentene Agnar og Anita Lund gresskarfestival på Nordre Bergan gård i Sandefjord.

− Arrangementet har blitt så populært at vi har sett oss nødt til å kutte markedsføringen. Vi har rett og slett ikke plass til flere biler på gården vår, sier Anita Lund med et smil. I år håper vi flere samkjører og tar kollektiv transport, for vi vet at arrangementet har blitt en viktig tradisjon for mange barn.

Besøk Nordre Bergan gård på Facebook

Gresskarfestivalen startet som et prosjekt for å øke kunnskapen om gresskar som råvare og å minske matsvinnet.
− Vi er opptatt av gode råvarer. Gjennom vårt fokus på kvalitet og håndverk, får vi fornøyde kunder, sier Anita Lund. Inntil for noen år siden var gresskaret som råvare underkommunisert her til lands og det tenkte vi at vi måtte gjøre noe med. For oss var det viktig at barn og voksne skjønte hvilke fantastiske råvarer gresskar er og at det egnet seg til langt mer enn pynt. Vi ønsket å gå tilbake til opprinnelsen av høsttakkefest – en feiring av innhøstningen, fortsetter hun.

− Vi merker at noe har skjedd. Det vises i media og på salget. Det er ingen tvil om at flere har fått øynene opp for produktet, avslutter gresskarprodusenten om leverer 150 tonn gresskar til norske forbrukere hvert år.

Nordre Berger Gård kan skilte med Norges største utvalg av gresskar. Hovedsortene er spagettigresskar, hokkaidogresskar, kjernegresskar og fox som mange kjenner som det typiske halloween-gresskaret. De jobber mye med å fremskaffe nye sorter som passer den norske klimaet og vekstforhold. Bare i år har de testet ut 35 nye sorter gresskar.