Grofondet-finalist Hans Olav Moskvil 

Grofondet-finalist Hans Olav Moskvil 

Produksjon av jordbær med særs god smak gjennom hele juli vil kunne gi norske jordbær et stort fortrinn i konkurranse mot import. Dette er bakgrunnen for Hans Olav Moskvils prosjekt, som han håper på å kunne realisere gjennom støtte fra Grofondet.  

Hans Olav Moskvil er Gartnerhallen-produsent med allsidig produksjon på Nykirke i Vestfold. På gården produseres både korn, frø, rugeegg og jordbær, med 40 – 45 dekar i tunnell og noe på friland.

Nå er han, og prosjektet «Jordbærsorten Malwina i hele juli», utvalgt som en av fire finalister i årets ekstraordinære tildeling fra Grofondet. Gjennom prosjektet vil Moskvil bygge kunnskap om hvor mye sorten Malwina tåler av driving og temperatur i tunnel før det går utover avling og kvalitet.   

Med på prosjektlaget er Norsk Landbruksrådgiving i Viken, som skal bidra med registrering og forsøksplan 

Se video med Hans Olav Moskvil:

 

Gode jordbær i toppsesongen

Norske forbrukere elsker jordbær, og interessen for smaksrike sorter er stor.  

–  Malwina smaker særs godt. Som kanskje den eneste produsenten har vi dyrket Malwina mer værvern i tunnell i flere år med godt resultat. Vi har erfart at Malwina tåler varme godt, forklarer Moskvil 

Gjennom prosjektet vil de gjøre forsøk for optimal produksjonsform, slik at produsenter kan levere Malwina gjennom hele juli, som er toppsesongen for norske jordbær.  

– Dette fordrer også betalingsvillighet, fordi det er en dyrere produksjon under tak, og normalt er de to første ukene av juli den perioden med lavest pris. Vi tror at vi i fellesskap kan få en god og rentabel produksjon, sier Moskvil 

Han har stor tro på at deres prosjekt kan bidra til økt verdiskaping 

– Om vi lykkes vil det gi et stort fortrinn for norske jordbær i konkurranse mot import. Vi tror det vil skape rom for lønnsom produksjon av jordbær i Norge sjøl med et høyt lønnsnivå. Jordbær som produkt er på vei bort fra å være en bulkvare og det gir muligheter. Årets sommer har vist at det er betalingsvillighet for jordbær hos kunden, avslutter Moskvil 

Mener du at Hans Olav Moskvil og prosjektet “Jordbærsorten Malwina i hele juli» bør vinne tildelingen fra Grofondet?  Klikk her for å stemme.


Om Grofondet og tildelingen:  

For første gang gjennomfører Grofondet (lenke) i år en ekstraordinær tildeling på inntil 1 million kroner, eksklusivt rettet mot Gartnerhallen-produsenter.  

Grofondet skal bidra til det grønne skiftet ved å øke omsetningsverdien og forbruket av norske frukter, bær, grønnsaker og poteter. Grofondet gir støtte til konkrete prosjekter, og i denne tildelingsrunden er det snakk om støtte til utviklingsprosjekter eller kompetanseheving. 

Bak Grofondet står Gartnerhallen SA, BAMA Eiendom AS og NorgesGruppen ASA.