Grofondet-vinneren er kåret: Jarl Olav Rugtveit får 950.000,- i prosjektstøtte

Grofondet-vinneren er kåret: Jarl Olav Rugtveit får 950.000,- i prosjektstøtte

Etter en spennende finale har folket, gjennom mer enn 2000 stemmer, talt: fruktbonde Jarl Olav Rugtveit er vinner av høstens ekstraordinære tildeling fra Grofondet, og får 950.000 kroner til å utvikle sitt prosjekt: "Miljørettet bekjempelse av skadeinnsekter i frukt og bær".

Nye og flere skadegjørere i frukthagen, samtidig som verktøykassa for bekjempelse blir mindre, har ført Jarl Olav Rugtveit fra Akkerhaugen på utkikk etter nye og mer miljøvennlige plantevernmidler. Dette la grunnlaget for Rugtveits arbeid med prosjektet «Miljørettet bekjempelse av skadeinnsekter i frukt og bær».  

Grofondet lyste i august ut inntil 1 million kroner i en ekstraordinær tildelingsrunde, eksklusivt rettet mot Gartnerhallens grøntprodusenter. Blant mange gode søknader fra grøntprodusenter over hele landet ble fire gode finalister plukket ut av Grofondets tildelingsråd. Den endelige beslutningen var opp til folket, gjennom en åpen avstemming i sosiale medier. Mer enn 2100 personer avga stemme, og resultatet er klart: vinneren er Jarl Olav Rugtveit.  

Se administrerende direktør i Gartnerhallen kunngjøre vinneren:

 

Glad og stolt vinner mottok nyheten

Det var en glad og stolt fruktbonde som mottok beskjeden om seieren var i havn, tirsdag 1. desember.

– Dette er stort. Det betyr utrolig mye, og gjør det mye lettere for oss å realisere prosjektet, sier Jarl Olav Rugtveit.

Prosjektet “Miljørettet bekjempelse av skadeinnsekter i frukt og bær” går ut på å teste og få godkjenning for et nytt plantevernmiddel i Norge. Middelet er 100 % biologisk nedbrytbart, og etterlater ingen toksiske komponenter i økosystemet.

– Jeg tror at dette preparatet er fremtiden. Det er allerede i bruk i pære- og morellproduksjon i Sør-Amerika, og nå ser vi frem til å kunne bringe preparatet til det norske markedet. Målet er å ha alt klart til våren 2024. Jeg har stor tro på at vi vil lykkes. Det vil si, vi  lykkes, sier Rugtveit.

– Prosjektet må bære frukter

– Produsentene mister tilgang til flere og flere kjemiske plantevernmidler i dag. Det kan vi diskutere opp og ned, men hvis vi bønder ikke går framtida i møte vil vi bukke under. Vi kan ikke syte over fortida, vi må tenke framover. Prosjektet må bære frukter, for det er dette jeg lever av. Lykkes vi ikke må jeg bare finne noe annet å gjøre, sier fruktbonden.

Forutsetningene for å lykkes er styrket med seieren i Grofondets tildeling. Rugtveit vil nå motta hele søknadsbeløpet for prosjektet, på 950.000 kroner.

– Prosjektet, som vi jobber sammen med Bergfald Miljørådgivere om å realisere, er allerede i gang og nå gjelder det å få fortgang i prosjektet. Hvis alt går som det skal, vil forprosjektet og veien mot godkjenning i Norge ha en total kostnadsramme på cirka 1,5 millioner kroner. Får vi utfordringer med godkjenningen, eller fra etablerte produsenter av plantevernmidler, kan det bli mer krevende, forklarer han.

Stemmesanking ga resultater

Rugtveit har gjort en stor innsats med å samle stemmer fra familie, venner og bekjente, etter at det ble klart at han var en av finalistene.

– Jeg er i utgangspunktet ikke særlig bekvem med å drive stemmesanking på egne vegne, men i dette tilfellet sto det såpass mye på spill at jeg måtte gi jernet. Det skulle i alle fall ikke stå på min egen innsats, og når det holdt hele veien til seiere, har det uten tvil vært verdt det, avslutter Rugtveit.

Prosjektet vil bidra til grønn vekst og det grønne skiftet

Leder for Grofondet, Torbjørn Billing, mener at folket har landet på en verdig vinner.  

– Behovet for nye og mer miljøvennlige plantevernmidler er stort, og Rugtveits prosjekt svarer til fulle på Grofondets formål om å bidra til grønn vekst innenfor den norske frukt- og grøntsektoren, og til det grønne skiftet. Vi gleder oss over å kunne gi Jarl Olav en førjulsgave på kr.950.000,-, som svarer til det omsøkte beløpet, og til å følge prosjektet når dette kommer i gang for fullt, sier Billing. 

Om Grofondet og tildelingen:  

For første gang gjennomfører Grofondet i år en ekstraordinær tildeling på inntil 1 million kroner.  

Basert på innsendte prosjektsøknader, har Grofondets innstillingsråd plukket ut fire finalister. Vinneren, som mottar støtte til å gjennomføre sitt prosjekt, velges ut gjennom en åpen avstemming på gartnerhallen.no. Avstemmingen ble avsluttet 27. november, og vinneren annonsert 1. desember 

Grofondet skal bidra til det grønne skiftet ved å øke omsetningsverdien og forbruket av norske frukter, bær, grønnsaker og poteter. Bak Grofondet står Gartnerhallen SA, BAMA Eiendom AS og NorgesGruppen ASA.