Halvparten av årets mandelpotetproduksjon selges i løpet av to uker

Halvparten av årets mandelpotetproduksjon selges i løpet av to uker

− Forbrukerne anerkjenner mandelpoteten som en delikatessepotet. Dette er nok mye av grunnen til at de aller fleste nordmenn velger mandelpotet til julemiddagen, sier markedsansvarlig i Gartnerhallen Bjørn Oppberget.

− Mandelpoteten foretrekkes nok til julerettene på grunn av kvaliteter som den melne konsistensen smaken som kan betegnes som karakteristisk potetaroma, med innslag av nøttesmak og med hint av sødme og smør. Dette er kvaliteter som er viktig for å sikre den totale festopplevelsen hos forbrukeren, forteller han.

Oppberget lar tallene tale for seg:
− Resultatet ser vi i salgsstatistikken som topper i julen. I Norge spiser vi i snitt cirka 30 kilo potet per person per år, og desember er den måneden vi spiser absolutt mest. I julemåneden endrer derimot forbrukeren potetpreferanser og konsumerer i løpet av få uker halvparten av det som produseres av mandelpotet i løpet av hele året. Gartnerhallens 280 potetprodusenter har levert over 50.000 tonn poteter i 2017, av dette var det over 7000 tonn mandelpotet og halvparten av disse konsumeres nå i julehøytiden.

Administrerende direktør i Gartnerhallen, Elisabeth Morthen forteller at resultatet er en del av en større satsning.
− Innsatsen vi i Gartnerhallen har gjort sammen med BAMA for å øke norskandelen av potet har virkelig gitt resultater. Produsentene våre har all grunn til å være stolte: første målsetningen om en norskandel for ferske og ferskforedlede norske kvalitetspoteter på 80 prosent innen 2017 er oppnådd.

Stig O. Haarseth er sentral kulturansvarlig produsent for mandelpotet i Gartnerhallen. Han kan fortelle at forbrukertrendene for mandelpotet går tilbake så tidlig som 1980-tallet. − Før 1980-tallet var mandelpotet bare en gammel liten landsort vi dyrket og spiste på gårdene i Gudbrandsdalen, Østerdalen, Oppdal og Nordland, forteller Haarseth. Men så begynte man å markedsføre egenskapene til mandelpoteten som den eksklusiv kvalitetspoteten den er og siden har markedet vokst og vokst, fortsetter Haarseth som kan røpe at i likhet med for eksempel vin vil klima, lys, jordsmonn og ikke minst produsentens dyrkningsteknikk preger smaken. God og stabil kvalitet på mandelpotet er viktig, og dette er noe Haarseth er opptatt av at mandelpotet-produsentene alltid må jobbe med.

− Siden mandelpoteten er så populær som tilbehør til høytids- og festmiddager, er det avgjørende at den har topp kvalitet. Årets mandelpotetavling er ifølge Haarseth meget bra. Til tross for utfordringer med klima har vi forbedret utsorteringen med 1-2 % sammenlignet med 2016. Mandelpoteten er en kultur som egner seg svært godt til lagring, så det skal være lett å finne flotte mandelpoteter både til hverdag og fest utover våren 2018, avslutter han.