Høysesong for norsk frukt

Høysesong for norsk frukt

Nå er siste rest av plommer å finne i butikk. Epler og pærer er i høysesong, mens morellsesongen kan se tilbake på rekordår.

Årets sesong har vært krevende for grøntnæringen, men den viser også noen høydepunkter.

Den varme sommeren har gitt noen utfordringer og noen fordeler. Siden frukttrærne har dype røtter har de vært noe mindre sårbare for manglende vann. For fruktdyrkerne, og da spesielt de som har hatt tilgang på vanning, har påkjenningen dermed vært mindre og preget av flere oppturer.
− Det er vanskelig å måle smak i tall, men vi kan med sikkerhet si at varmen gjennom årets sesong har gitt en eventyrlig smak for epler, plommer og pærer, sier Christian Mjaaseth markedssjef i Gartnerhallen.

− Sammen med BAMA og kundene har vi vært gjort masse for å få salget opp. Vi tok tidlig grep ved eksempelvis justere spesifikasjonene for størrelsen, noe som er et viktig bidrag for å dekke markedet med norske epler. Det er flere som leverer mindre epler, men som vi har fått tilbakemeldinger fra flere hold om, en smak som ingen kan huske å ha oppnådd før, avslutter han før han minner om at 25. september feirer hele Norge Epledagen.

Papirposer med norsk frukt, Gartnerhallen, BAMA
Norske epler, plommer og moreller i mer miljøvennlig emballasje, et av emballasjeprosjektene til Gartnerhallen og BAMA.

 

 

 

 

 

 

 

Rekord for moreller
Den norske sesongen for moreller er kort. Faktisk er det den kulturen som har kortest sesong.
I løpet av årets sesong leverte Gartnerhallens produsenter 540 tonn moreller, noe som er tidenes høyeste volum.
På landsbasis ble det solgt 680 tonn gjennom 2018-sesongen.