Jakten på det perfekte eplet

Jakten på det perfekte eplet

Gartnerhallen og BAMA samlet nylig det ledende eplemiljøet i Norge for utprøving av nye sorter epler til konsum. Målet er å sammen finne neste generasjons epler som skal dekke den enorme etterspørselen etter norske epler.

– Det norske markedet kan ikke få nok av norske epler og vi jobber kontinuerlig med forbedring. Når eplemiljøet i hele verdikjeden vår samhandler om produktutvikling og vi kjører en åpen og fremoverlent tilnærming, da står vi sterkere rustet for fremtiden. Produktutviklingen i eplemiljøet handler enkelt sagt om å finne det best egnede eplet, med en kalkulert risiko. Vi har derfor testet og analysert oss frem til noen sorter med bærekraftige dyrkingsegenskaper for bonden og ikke minst smaksegenskaper som treffer hos konsumenten. Smak er en så viktig og kompleks faktor at det må betydelig kartlegging til for å nærme oss fasiten, sier Knut Amund Surlien, Sentrale kulturansvarlig produsent for kjernefrukt i Gartnerhallen.

Harald Osa med nettbrettene som testpanelen bruker under fotballcupene.

Dette er Harald Osa enig i. Den prisbelønte kokken er BAMAs og hele Norges ambassadør for smak og matkultur. I BAMA jobber han tett på smaken av epler.
– Kort fortalt kan vi si at barn foretrekker syrlige epler og så vet vi at preferansene endrer seg med alderen i retningen mer sødme. Vi har gjort utallige undersøkelser i ulike former som viser dette. En av disse testene er i regi av Eat Move Sleep, der vi har testpanel under fotballcupene, slik som Norway Cup.

– Alle har sine særegne preferanser, men vi kan ikke ha hundrevis av eplesorter, så vi følger tett på hva som selges og signalene er tydelig. God fruktsmak er svært viktig, det vil si de riktige aromastoffene må være fremtredende. Foruten hovedforskjellene i sødme og syre, er saftighet essensielt for alle. Til sist – det skal være sprøtt, de skal være faste, men samtidig ikke for harde, sier Osa.

Og ifølge Osa er smaken av de norske eplene er unike.
– De klimatiske forholdene gjør at vi får epler med en fantastisk aroma og syren er helt spesiell. Får du bare søtt, får du ikke noe spennende aromabilde. Du må ha en syre som balanserer det søte og det riktige forholdet er avgjørende for den gode smaken. Dette gjenspeiles også i eplemost laget på norske epler. Den holder en høy standard med sin unike og særpregene smak, avslutter Osa

– Vi har nå dannet oss et godt grunnlag for beslutning og står foran et utvalg av epler som skårer høyt etter kriteriene smak, tekstur, utseende og dyrkingsegenskaper. Neste steg i prosessen er krevende og langvarig – vi skal plante disse på ulike testfelt i Østlandet og Hardanger og samtidig jobbe tett med markedet for å sikre at vi hele tiden tar de riktige avgjørelsene i utviklingen. Storskala utprøving av de mest interessante sortene er nødvendig for å få tilstrekkelig volum for å teste i markedet, men også for å avdekke styrker og svakheter ved sorten i produksjon. Resultatet er at vi kan gi gode råd når produsentene skal plante 100.000 trær. Går alt som det skal, er en del av disse å finne i konsumsalg 2022, avslutter Surlien.