Koronafaste sesongarbeidere får bli i Norge

Koronafaste sesongarbeidere får bli i Norge

Foto: BAMA/Rune Kongsro

De nærmere 300 sesongarbeiderne i grøntnæringen som har vært i Norge siden forrige sesong, kan få fornyet oppholdstillatelse for 2021-sesongen. Det melder regjeringen i en pressemelding i dag, tirsdag 9. februar.

Mange land har innført strenge innreiserestriksjoner på grunn av koronapandemien. Dette har påvirket også den norske grøntnæringen ved at sesongarbeidere, i hovedsak fra Vietnam, ikke har kunnet reise hjem etter endt sesong i 2020.

– Det er uheldig at så mange tidligere sesongarbeidere ufrivillig har måttet oppholdt seg i Norge uten gyldig oppholdstillatelse, uten rettigheter og uten muligheter til å kunne arbeide. Det har vært viktig å få på plass en ordning som gir forutsigbarhet for både arbeidstaker og arbeidsgiver, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) i en pressemelding på regjeringen.no

– Næringen har vært opptatt av å få denne avklaringen slik at sesongarbeidere som sitter fast i Norge kan få muligheter til å jobbe og tjene penger mens de er i landet, sier Bollestad videre.

Unntak fra seksmåneders-regelen

Regjeringen skriver på sine nettsider at sesongarbeiderne fra land utenfor EU/EØS som har vært i Norge siden 2020 nå får unntak fra regelen om seks måneders opphold utenfor Norge før de kan få ny oppholdstillatelse.

Fortsatt behandlingsstopp for enkelte tredjeland

Siden oktober har UDI hatt stopp i behandlingen av søknader om oppholdstillatelse fra tredjeland det er vanskelig å returnere til, på grunn av flystans og/eller strenge innreiserestriksjoner. Regjeringen skriver at dette vil videreføres.

– Vi må unngå at vi får samme problemer framover med sesongarbeidere, som ufrivillig blir sittende fast i Norge, og ikke får reist hjem når de ønsker det. Slik det er nå, vil vi derfor ikke behandle søknader fra sesongarbeidere som kommer fra land det er vanskelig å returnere til, sier landbruks- og matminister Bollestad (KrF) i pressemeldingen.

– Særdeles viktig avklaring for sesongarbeiderne og grøntprodusentene

– Vi er glade for at myndighetene har lyttet til oss på dette punktet, sier Elisabeth Morthen, administrerende direktør i Gartnerhallen SA.

Administrerende direktør i Gartnerhallen SA, Elisabeth Morthen, er svært tilfreds med at situasjonen for sesongarbeiderne som er i landet nå er avklart.

– Dette er en særdeles viktig avklaring for både sesongarbeidere og grøntprodusenter som har levd i uvisshet siden sesongslutt i 2020. Gartnerhallen har gjennom gjentatte henvendelser til myndighetene, og i godt samarbeid med andre aktører i næringa, påpekt at løsninger må komme raskt på plass for de som har vært berørt av manglende returmuligheter til egne hjemland. Vi er glade for at myndighetene har lyttet til næringa på dette punktet, sier Morthen.

Fortsatt stor usikkerhet knyttet til tilgang på sesongarbeidskraft i 2021

Selv om cirka 300 sesongarbeidere fra tredjeland nå får anledning til å bli i Norge i den kommende sesongen, er det for mange grøntprodusenter fortsatt knyttet stor usikkerhet til tilgang på arbeidskraft i 2021.

– Vi jobber nå bredt for å sikre grøntnæringen tilgang på god og kompetent arbeidskraft i den arbeidsintensive perioden vi går inn. Norske arbeidstakere kan, sammen med arbeidere fra EU og EØS-området, være et viktig bidrag til dette. Samtidig er svært mange grøntprodusenter helt avhengig av den erfaringen og kompetansen som deres faste arbeidstakere representerer.
Det er derfor svært viktig at UDI gjenopptar søknadsbehandlingen fra tredjelandsborgere, slik at behandlingen er gjennomført – hvis og når det lar seg gjøre å reise inn til Norge, avslutter Morthen.

Les også: – Vi gjør alt vi kan for å hjelpe arbeiderne våre