– La oss få lov til å konkurrere på kvalitet

– La oss få lov til å konkurrere på kvalitet

Denne oppfordringen kom fra bærprodusent Morten Utengen da et titalls bærfolk var samlet i Sylling for oppstart av prosjektet OptiRibes.

Morten og kona Kari Enger driver gården Øvre Enger i Sylling, hvor de produserer bringebær, rips, solbær og stikkelsbær. De har både økologisk og konvensjonell produksjon. Midt i juli la de til rette for prøvesmaking og markvandring for deltagerne på bærsamling. Deltagerne fikk blant annet se produksjon av rips i tunnel. I tunnelene bindes plantene opp til espalier.
– Dette likner ikke vanlige ripsbusker slik mange har hjemme i kjøkkenhagen, sier Sigrid Mogan, rådgiver for frukt og bær i Norsk Landbruksrådgiving, og viser frem en kvist hvor 15 cm lange ripsrakler henger som perler på en snor etter hverandre.

Utengen forteller at ripsrakler som brukes til pynt på kaker eller restaurantdesserter per i dag importeres fra utlandet.
– Med vår produksjonsform får vi rakler som er kvalitetsmessig fullt på høyde med de importerte, forklarer Utengen.

I dagens system selges alle bærene som en felles kvalitet, uten mulighet for å tilby spesialsortiment til enkelte kundegrupper.
– Det skulle jeg ønske vi kunne endre i fremtiden, sier en engasjert Morten Utengen.

Ikke alle sorter er egnet til å dyrke på denne måten. Blant annet er sortens evne til å sette sideskudd viktig. Ved å dyrke rips i espalier, blir plantene 2-3 meter høye.
– Det er lett å høste rips som produseres slik, forteller Sondre G. Solberg, som er samboer med odeldatteren Ragnhild.

Sammen utgjør de neste generasjon som skal ta over gården. Solberg deler svigerfarens ønske om å få flere kvalitetsgraderinger innenfor rips.
– Mange ganger syns jeg det er helt fortvilende å levere fra oss de fine bærene i den vanlige standardkurven, sier han.
Kanskje det er mulig å gjøre noe med emballasjen, undrer Solberg og foreslår en avlang innpakning hvor de lange røde raklene virkelige vil komme til sin rett.

Les mer om Østre Enger gård her

Prosjektet OptiRibes
Forskningsprosjekt OptiRibes har som målsetning å bidra til stabil og økt norsk produksjon av solbær, rips og stikkelsbær. Prosjektet varer fra 2018 til 2022 og vil fokusere på klimatilpassa sorter, planter og dyrkingsteknikk, samt økt markedskunnskap. Samarbeidspartnere er Norsk Landbruksrådgiving, NMBU, NIBIO, Sagaplant, Oslofjorden Frukt og Bær, BAMA og flere av Gartnerhallens produsenter.