Mandelpotet er nordmenns julefavoritt

Mandelpotet er nordmenns julefavoritt

I Norge spiser vi i snitt cirka 20 kilo potet per person per år, og desember er den måneden vi spiser absolutt mest. I julemåneden endrer vi også potet-preferanser: I desember står mandelpotet for godt og vel en tredjedel av det norske potetsalget.

Mandelpotet er en av de beste matpotetene vi har, og mange ser på mandelpoteten som en delikatessepotet. Dette er nok mye av grunnen til at de aller fleste nordmenn velger mandelpotet til julemiddagen.

Stig O. Haarset, SKP mandelpotet
Stig O. Haarset, SKP mandelpotet

Sentral kulturansvarlig produsent for mandelpotet

Stig O. Haarseth er sentral kulturansvarlig produsent for mandelpotet i Gartnerhallen. Og at mandelpotetene går unna i desember, det kan han skrive under på. Slik har det vært helt siden tidlig på 1980-tallet.

-Før 1980-tallet var mandelpotet bare en gammel liten landsort vi dyrket og spiste på gårdene i Gudbrandsdalen, Østerdalen, Oppdal og Nordland, forteller Haarseth. – Men så begynte man å markedsføre mandelpotet som en eksklusiv kvalitetspotet, og siden har markedet vokst og vokst. Og spesielt i desember går det unna, da selges tett opptil halvparten av all mandelpotet som blir solgt i løpet av året.

God og stabil kvalitet på mandelpotet er viktig, og dette er noe Haarseth er opptatt av at mandelpotet-produsentene alltid må jobbe med. Siden mandelpoteten er så populær som tilbehør til høytids- og festmiddager, er det avgjørende at den har topp kvalitet. Årets mandelpotetavling ser ifølge Haarseth meget bra ut, så det skal være lett å finne flotte mandelpoteter både til julemiddagen og til middager utover våren 2017.

Bevisste valg av potet til julemiddagen

I en fersk undersøkelse gjennomført av Epinion på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, kom det fram at 65 prosent av oss gjør et bevisst valg når det gjelder valg av potet til julemiddagen. Og 70 prosent av disse velger mandelpotet.

Mens 70 prosent foretrekker mandelpotet, er det henholdsvis 9 prosent som foretrekker Beate, 8 prosent som foretrekker Kerrs pink, og 4 prosent som foretrekker Pimpernell til julemiddagen. Det er med andre ord ingen tvil om at mandelpotet er den store julefavoritten.

Hvordan koke mandelpoteter?

En av de hyppigste sakene nordmenn googler på juleaften, er hvordan man skal koke mandelpotet. Så her kommer et lite eksperttips for å få perfekt kokte mandelpoteter til julemiddagen:

Trikset når du skal koke mandelpotet er nemlig å ikke koke potetene helt ferdige. Når de er knapt møre, slår du av vannet, tar kjelen av platen og legger et håndkle på toppen under lokket. Så kan du la potetene etterkoke i dampen. Slik blir mandelpotetene ferdig kokt, uten å sprekke eller smuldre opp.