Mild september i vente

Epler i kurv

Av: Gunn Jorunn Sørum  Foto: Norsk Landbrukssamvirke / Jon Terje Hellgren Hansen
Sist oppdatert: 20. august 2021

Nytt sesongvarsel fra Climate Futures tyder på at store deler av landet går en varm høst i møte.

Det siste sesongvarselet fra forskningssenteret Climate Futures viser tydelig at store deler av landet, med 50-76 prosent sannsynlighet, vil få høyere temperaturer enn normalt i september.

— Dette er gode nyheter for norske grøntprodusenter. Hvis varselet slår til, vil det kunne innebære stabile og gode forhold i innhøstingen framover, sier Ellen-Margrethe Hovland, FoU- og innovasjonssjef i Gartnerhallen.

Varslene fra Climate Futures baserer seg på flere ulike værvarslingsmodeller, kombinert med historiske data. På denne måten kan man utarbeide varsler som strekker seg over lengre perioder enn de ordinære langtidsvarslene.

Les hele sesongvarselet på klimavarsling.no

Normale nedbørsmengder i september

September-varselet viser også at nedbørsmengdene mest sannsynlig vil ligge på normalt nivå de neste par månedene.

— Produsentene av mange store frilandskulturer, som rotgrønnsaker, løk og potet, har fortsatt flere uker med innhøsting foran seg. Da er det en stor fordel å kunne slippe utfordringene med store nedbørsmengder og bløte forhold. Dette varselet kan tyde på at vi har værgudene med oss. Det er godt i innspurten av en krevende sesong, sier Hovland.

Vær- og klimaprognoser med stor verdi for norske grøntprodusenter

Climate Futures er et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) som ledes av NORCE. Senteret består av sju forskningspartnere og nær 30 brukerpartnere fra offentlig sektor og næringslivet. På sikt er målet å kunne forutsi og håndtere klimarisiko i et tidsspenn fra 10 dager til 10 år framover.

Langsiktige og presise vær- og klimaprognoser vil kunne ha stor verdi for norske grøntprodusenter, påpeker Hovland.

— Vær og klima har stor betydning for produksjonen av norske frukter, bær, poteter og grønnsaker. I en tid med økende klimarisiko vil mer presise vær- og klimamodeller dermed kunne gi store fordeler for Gartnerhallens medlemmer. Derfor bidrar vi aktivt inn i utviklingen av Climate Futures, avslutter FoU-sjefen.

Relaterte artikler

Karine Huseby Vestfold kålproduksjon
6. mai 2022     #FoU og innovasjon
Epletre i blomst  ved fjord
4. mars 2022     #FoU og innovasjon
Gren av epletre med frost og is
24. februar 2022     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personalisering og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens Personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller