Nordmenn åttedobler kålrotforbruket i desember

Nordmenn åttedobler kålrotforbruket i desember

Det viser foreløpige prognoser fra Gartnerhallen, ifølge markedsansvarlig i Gartnerhallen, Bjørn Oppberget.

Store deler av produksjonen selges nå i førjulstiden. − I løpet av noen få dager går salget fra 150 til 1100 tonn kålrot i uken. Det vil si at det øker med hele 800 % i toppuken, sier Oppberget.

Hvor viktig er salget høytiden?
– Kålrot er perfekt høstmat og er en allsidig grønnsak, men det er klart at julehandelen er viktig og det er pinnekjøttet som er driveren til salget, sier Thorleif B. Dahl, Gartnerhallens fagansvarlig for kålrot. Det mange derimot ikke vet er at raspet kålrot er ypperlig i taco og den passer godt til wok. Den er så rik på vitamin C at den ofte omtales som Nordens appelsin, og hva er vel bedre da en å ha kålrotstaver som snacks, sier han engasjert.

Hvordan passer kålrotproduksjon inn i det norske klimaet?
– Kålrota trives svært godt i det norske kalde klimaet og dyrkes nesten over hele landet og med lite energikrevende innsatsfaktorer. Når den dyrkes så nært konsumenten og ikke trenger å transporteres over lengre strekninger, etterlater den seg lite klimaavtrykk, som er nok en grunn til å spise den med god samvittighet, sier Dahl.

Serveringsklar kålrotstappe med urterHan forteller at det dyrkes kålrot i Norden, Skottland, Tyskland og Canada, men ikke i varmere klima.
– Vi har et svært godt utgangspunkt i hovedsortene Vigo, Vige og Neve som gir oss fantastiske kvalitetsprodukter, og konsumet per capita er så høyt at selv svenskene spør oss hvordan vi får det til, sier han med et smil.

Honningstekt kålrot med chili og ingefær
Grønnsaker med dipp
Kremet kålrotstappe karamellisert løk