Norsk i sesong – Hjertesalaten er på vei

Norsk i sesong – Hjertesalaten er på vei

På Nøtterøy starter Bjertnæs&Hoel innhøstingen om få dager og sammen med et knippe Gartnerhallen-produsenter jobber de hardere enn noensinne for å dekke det norske markedet gjennom sesongen som varer til oktober.

– Vi startet utplantingen i midten av mars og repeterer utplantingen hver uke frem til midten av august, sier Henrik Raastad-Hoel fra Bjertnæs&Hoel på Nøtterøy.

Om noen få dager, etter to måneder i morenejord, med solrike dager og mild vind, er de klare for å høste.

– Vi er i gang med innhøsting av årets første norske hjertesalat et sted mellom 10.-15. mai, sier han.

Etter det, høstes det, hver uke frem til slutten av oktober. Da har 3,2 millioner hjertesalater forlatt åkeren på Nøtterøy som er ett av få områder der den dyrkes i Norge.

– Gartnerhallen har syv produsenter i Norge, fordelt på Østlandet, Vestlandet og Trøndelag og utsiktene ser bra ut. Salgstallene viser en økning på 3-5 % årlig de siste 5 årene, sier Raastad-Hoel som også er Gartnerhallens kulturansvarlige produsent for isbergsalat.

Han mener hjertesalaten treffer godt i det norske markedet. – Salaten har god holdbarhet, noe som gjør at den er godt tilpasset transport rundt i det langstrakte landet vårt, og helt inn i kjøleskapet til forbrukeren. Det er en mild og søt salat som er svært anvendelig og kombinert med at den pakkes i pakker á 2 stykk er de også forbrukervennlige. Da kan den ene brukes i salatbollen, mens den andre grilles eller fylles med fredags tacoen.

Selv spiser han den helst som cæsarsalat – godt akkompagnert med baby leaf og bacon.

Det var Bjertnæsfamilien som startet med hjertesalat i Norge på slutten av 90-tallet. I 2009 fusjonerte familiebedriftene Bjertnæs og Hoel, og det gav stordriftsfordeler og synergier som igjen har gitt rom for å satse, slik de har gjort med delikatessepoteter.

Med økonomi og agronomi i bunn, studiereiser i utlandet og flere år som produktansvarlig i BAMA hadde Raastad-Hoel mye god erfaring da han gikk tilbake til familiebedriften.
– Forståelsen av varestrømmen og alt fra emballering til priser, gir et solid grunnlag for valg vi gjør hver dag, men det viktigste for meg var å komme tilbake til røttene og det å få en helt unik nærhet til det man produserer. Og der er den faglige utviklingen uendelig, så det skal mye til å gå lei, avslutter han.

Den lille romanosalaten er robust, delikat og anvendelig som få – her er et knippe oppskrifter fra våre samarbeidspartnere:
Grillet hjertesalat med ristede kapers
Hjertesalat med avokadokrem og aspargesbønner
Grillet hjertesalat med mandler, parmesan og chilimajones
Grillet hjertesalat med hvitløksdressing
Hjertesalat med tacofyll