Norsk i sesong: Jordbær – smaken av sommer er på vei

Norsk i sesong: Jordbær – smaken av sommer er på vei

Denne uken starter Gartnerhallens produsenter innhøstingen av jordbær. Det likevel så små volumer at vi må vente til sankthans før det blir jordbær til alle.

Den norske særegne smaken
Tom Christensen er jordbærprodusent og kulturansvarlig for Gartnerhallens produsenter. Han kan fortelle at sesongen er offisielt åpnet.

– Det vi har sett til nå har hatt en flott kvalitet. Det kan vi takke det nordiske klimaet for. Lange lyse dager og kjølige netter gir den særegne smaken, som er vårt sterkeste kort i konkurransen mot langreist importbær, sier han med et smil.

Ekstremsport innen grøntproduksjon
Christensen holder til på Nordre Rørås Gård i idylliske Åsgårdstrand der han nærmest har vokst opp i jordbæråkeren.

– Å være jordbærbonde er ekstremsport innen grøntproduksjon. Jordbærprodusentene er vant til å ta nøye kalkulert risiko og det er den risikoprofilen som gjør at vi har bær både tidlig og sent i sesongen.

Les også om sesongåpning av asparges, som startet i slutten av april, etterfulgt av hjertesalat,  reddiker,  tidligkål og tidligpotet.

Les også Utvikler nye bærekraftige vekstmedier

– I år har det heldigvis vært lite frost under blomstring og kun i noen av de tidligste feltene, men dette er en normal problemstilling, og noe vi må forvente for å kunne levere så tidlig, sier han.

Gartnerhallens 58 produsenter dyrker jordbær på friland fra de tidligste områdene i Vestfold og Telemark til de senere områdene i Trøndelag og Nord-Norge, i tillegg til en del produksjon i tunnel. Dette sikrer oss jordbær til langt ut i september. Det ligger derfor an til nærmere 18 uker med smaken av sommer.

Les mer om sortene på Frukt.no

 

Fryktet store reduksjoner
Jordbærprodusentene er sammen med bringebærprodusentene de som er hardest rammet av konsekvensene av koronaviruset.

– Det er for tidlig å si om vi får høstet alt. Lenge fryktet vi store reduksjoner siden mange av våre produsenter er avhengig av sine ansatte fra tredjeland for å få en manuell og arbeidskrevende produksjon, til å være lønnsom.

– I en så presset situasjon er det stor motivasjon i å levere et produkt med så sterke følelser knyttet til seg, da er det ekstra stas når vi får direkte tilbakemeldinger fra forbrukere, slik som en sa til meg – takk for at du bringer oss sommeren, avslutter han.

Oppskrifter fra våre samarbeidspartnere
Jordbærsalat med ruccula(Opplysningskontoret for frukt og grønt)
Salat med jordbær og melon (Meny)
Nyplukket jordbærsuppe (Rema 1000)
Jordbærslush (BAMA)
Og aller best er de jo når de spises akkurat som de er