Norsk i sesong: Nå er det endelig tid for den ferskeste gulrota

Norsk i sesong: Nå er det endelig tid for den ferskeste gulrota

Øystein Fredriksens gulrotåker på idylliske Tromøy utenfor Arendal

Gulrot er et helårsprodukt, men den tidlige gulrota i bunt skiller seg likevel ut med en særegen sødme og saftighet, forteller Øystein Fredriksen som er Gartnerhallens kulturansvarlig for gulrot.

− Vi har nå tømt lagrene for fjorårets lagringsvarer og er nå i gang med årets første opptak av gulrot i bunt. Først ut i år er Brunlanes, forteller han.

Henrik Berg som holder til i Brunlanes leverte første parti gulrøtter 18. juni 2020

Dette bekrefter gulrotprodusent Henrik Berg som holder til i Brunlanes. − Vi sådde de første partiene 17. mars og hadde første levering torsdag 18. juni.

− Gapet mellom norske lagringsvarer og oppstart av gulrot i bunt suppleres av noe import, og fra uke 27 regner vi med å ha full markedsdekning av norske varer, hovedsakelig fra Vestfold, Rogaland og Sør, sier Fredriksen.

Gulrot er en av Gartnerhallens største frilandskulturer. Sesongen for gulrot i bunt er fra juni til oktober. Da tar lagingsvarene over, som i et normalår, varer frem til månedskiftet mai/juni. Totalt konsumerer nordmenn nærmere 8 kg hver i løpet av året.

Utviklingen til gulrotproduksjonen i Norge har vært formidabel. Volumene har doblet seg de siste 20 årene og Gartnerhallens 70 produsenter står for nærmere 20.000 tonn i året.

Gulrotens allsidighet er en av årsakene mener Fredriksen. − Den egner seg til koking, damping, braisering, sautering, glasering, steking, baking og det mange ikke vet, grilling, men akkurat nå er den best helt naturell, i salat eller med litt dipp, sier han.

I tillegg til allsidigheten innen matlaging gjør den søte og sprø konsistensen den aktuell som mellommåltid og snacks.

Øysten Fredriksen Foto: Matmerk

– Årets avling ser fantastisk ut, så her har forbrukerne mye godt i vente, av både gulrot i bunt og innpakket vare.

Fredriksen avslutter med å rose produsentene.
– Gulrotproduksjon er svært arbeidskrevende og det jobbes hardt og kontinuerlig for å håndtere krevende utfordringer tørke, flom og som i år mangel på arbeidskraft.

– I år har vi sett en omstillingsevne og evne til å finne løsninger som er uten sidestykke. Jeg tror dette har utspring i drivkraften hos produsentene som har en genuin glede og motivasjon i å få det til å gro.

– Jeg håper derfor søkelyset på matsikkerhet og verdien av norsk produksjon som vi har sett denne våren på sikt vil bidra til at det skapes gode rammebetingelser for å sikre norsk produksjon fremover, sier han engasjert.