Norsk i sesong – nå er det tid for asparges

Norsk i sesong – nå er det tid for asparges

Etter 1000 dager med intens pleie er det klart for 6 uker med nytelse

Tidlig i dag startet innhøstingen av asparges hos Gartnerhallen-produsent Edvart Freberg på Hvasser.

Jordsmonnet på Hvasser, ytterst i Oslofjorden, består av sandholdig jord og store mengder gammel havbunn. Sammen med et mildt og solrikt klima gir dette optimale vekstforhold og er med på å gi den særegne smaken, og den spenstige konsistensen som forbrukerne i økende grad har fått øynene opp for.

Hvasser Asparges fraktes til butikken i kjølebil. De er så ferske at de nyskårne stilkene må stå i vann. Foto: Hvasser asparges

Den grønne aspargesen betegnes av stjernekokker som en delikatesse, og i løpet av de neste ukene av den svært korte sesongen er det to ting Freberg ønsker seg – at stadig flere skal få øynene opp for den fantastiske smaken og at flere skal teste den naturell. En knekk og du er hekta, lover han.

Oppmerksomheten etter at Hvasser asparges stakk av med prisen Årets Norske Matskatt i 2018 har bidratt til økt etterspørsel og salg av den grønne aspargesen. Men selve stipendet som fulgte med prisen har gått til å dyrke frem hvit asparges. − Resultatet vil vise seg vi når vi begynner høstingen om en uke. Vi er alltid klare for nye aspargeseventyr, sier han.

Bak eventyrene ligger mye hardt arbeid. − Fra vi sår til vi høster skal den igjennom hele tre vekstsesonger og alt arbeidet foruten vasking foregår for hånd. Såing, radrensing, luking, kutting på jordet, sortering, veiing og pakking, alt er basert på håndarbeid, sier han.

I løpet av noen korte uker sørger nærmere 20 ansatte for at det hver dag går ut mellom 200 kg til 1 tonn asparges fra gården på Hvasser. Det meste selges på Østlandet og i en normal sesong går 60 % til butikk og 40 % til restauranter. − Får vi nok folk på plass høster vi frem til sankthans, avslutter han.

Aspargesen har nådd 25 cm høyde og de er klare til å høstes, for hånd. Foto: Hvasser asparges