Norsk i sesong: Nå er norsk stangselleri på vei ut i markedet

Norsk i sesong: Nå er norsk stangselleri på vei ut i markedet

− Det har vært en svært god vekstsesong for oss stangselleriprodusenter med nesten optimale temperaturer siden vi plantet 25. april og frem til vi nå starter opptaket, sier Gartnerhallens kulturansvarlig for knoll- og stangselleri, Anita Bragstad.

− For oss dyrkere har det derimot vært et maratonløp; stangselleri må høstes for hånd og som for mange av våre kolleger er tilgang på arbeidskraft en kritisk faktor, legger hun til.

Bragstad driver Ihla Samdrift i kompaniskap med Anders Holmen. Sammen med Gillhus Gård, også de fra Lier, er de de første som leverer stangselleri denne sesongen.

− Lierdalen har et godt klima med de sørvendte dalsidene. I kombinasjon med et jordsmonn som er godt egnet for dyrking av grønnsaker gir det gode forutsetninger for å levere stangselleri tidlig i sesongen, sier hun.

Den norske stangsellerien er litt grønnere i fargen enn den importerte, og det beste av alt; smaken av sesongens varer er meget god! Da det ble gjennomført prøvesmaking på Lier Fellespakkeri fikk Bragstad et kompliment av den overraskende sorten.

– En av deltakerne, som vanligvis ikke spiste stangselleri, uttrykte at smaken var helt nydelig, forteller hun.

Sammen med Gartnerhallens syv produsenter av stangselleri har hun klare anbefalinger:

− Bruk stangselleri i salater, til ost, i tomatbaserte sauser, i suppe og i wok. Og glem ikke at den er ypperlig med dipp. Et sunnere alternativ til helgesnacks, med kosen i behold.