Norsk i sesong: Nå plukker Gartnerhallens produsenter de første partiene med brokkoli

Norsk i sesong: Nå plukker Gartnerhallens produsenter de første partiene med brokkoli

– Vi må vente til 15. juni før de større volumene når markedet og holder været seg stabilt vil vi oppnå markedsdekning i slutten av juni, sier Dag Einar Lian, Gartnerhallens kulturansvarlig for brokkoli.

Lian dyrker, sammen med Lars Skarstad, brokkoli på leid jord i Lier i Viken.
– Brokkoliproduksjon er periodevis svært krevende og langt unna 7,5 timers dag. Når vi er to om produksjonen oppnår vi bedre effektivitet og er mindre sårbar når det er sesong, og vi kan avlaste hverandre i litt mer rolige perioder, sier han.

Som fagansvarlig for Gartnerhallens 16 brokkoliprodusenter har han dagene fullt opp med å følge markedet.
– Det blir noen telefoner i løpet av dagen. Det viktigste jeg gjør er å holde oversikt. Jeg snakker jevnlig med våre produsenter, markedsavdelingen i Gartnerhallen, er tett på kundene (BAMA) og følger markedet utenfor Gartnerhallen.

Vekstsesongen har til nå vært optimal med varm vår, etterfulgt av en periode med kjølige temperaturer og innhøstingen og kvaliteten ser lovende ut.
− Vi er så vidt kommet i gang og når volumene inntar markedet fra 15. juni er det fullt kjør frem til uke 43. Da tar importen over.

Lian presiserer – Det er fritt marked, men i konkurransen med importen fra Spania og Holland har vi to trumfkort. Når vi unngår ekstremvær er nettopp det norske klimaet, med solrike dager og kjølige netter, perfekt for å oppnå topp kvalitet. Det andre er at den korte reisen gjør noe med smaken – og ferskere enn norsk kortreist får vi ikke, sier han.

Oppskrifter fra våre samarbeidspartnere
Kremet brokkolisalat (Opplysningskontoret for frukt og grønt)
Brokkolisalat med bacon (Meny)
Blomkål og brokkoli «Cæsar» (Rema 1000)

Og husk stilken er en delikatesse i seg selv. I tillegg er den næringsrik og fylt av vitamin C og kostfiber.
Bruk en potetskreller og skrell av det tykke ytre laget på stilken. Kutt i skiver eller strimler, eller rasp grovt.
Perfekt i salater, wok, supper og som snacks. Har du forresten hørt om brokkoli stilk-crudite?

Foto: Lars Skarstad