Norsk i sesong: På tide å ete bete!

Norsk i sesong: På tide å ete bete!

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Ved å utnytte fortrinn i norske vekstvilkår og stadig jakte på de beste smakene, har et offensivt produsentmiljø skapt en norsk bete-renessanse. Akkurat nå er de fargerike vitaminbombene på sitt beste.

Ulike varianter av bete har blitt dyrket og spist av nordmenn i flere hundre år. De norske betene som i disse dager er på vei opp fra jorda – proppfulle av både smak, farger og gode næringsstoffer – har imidlertid langt mer å by på enn sine tradisjonelle forgjengere.

– Jeg hører enkelte si at de ikke visste at beter kunne smake så godt, og det kan jeg forstå. Vi har jobbet i mange år for å komme frem til den friske og gode smaken som du får i de norske betene vi produserer i dag, sier Roy Hasle, beteprodusent i Østfold.

Bærekraftige norske beter

Det norske klimaet er som skapt for å produsere de hardføre og smaksrike rotgrønnsakene.

– De fleste skadegjørere tåler ikke den kalde norske vinteren. Derfor kan vi bruke minimalt med plantevernmidler, og produsere friske og sunne beter, forklarer Hasle.

Dette er én av flere grunner til at norske beter bør stå på menyen hos alle som er opptatt av å spise bærekraftig.

– Betenes gode holdbarhet gir også lite matsvinn. I tillegg kan forbrukeren nyte kortreiste norske beter stort sett hele året. Derfor kan og bør vi spise mye mer beter, oppfordrer han.

Leter internasjonalt etter de beste betesortene

Smak og kvalitet i ypperste klasse kommer imidlertid ikke av seg selv – selv ikke med et klima som spiller på lag.

Norske produsenter har lagt ned en stor innsats og gjort betydelige investeringer for å utvikle produksjonen, blant annet innen dyrkings- og lagringsteknikk.

Et annet viktig mål har vært å finne nye sorter som lar seg dyrke på våre breddegrader.

– Vi prøver kontinuerlig å teste ulike sorter som er tilgjengelig internasjonalt. Mange sorter har vist seg uegnet, men av og til treffer vi blink. Derfor er dette en krevende, men utrolig inspirerende del av jobben, sier den engasjerte betebonden.

Beteprodusent Roy Hasle. Foto: Nyt Norge

Beteprodusentene løfter produksjonen sammen

Én suksessfaktor i utviklingen har vært det gode produsentmiljøet.

– Vi er en liten og fin gjeng beteprodusenter i Norge, som har løftet produksjonen sammen. Vi backer hverandre og møtes ofte gjennom sesongen. I tillegg er godt samarbeid med Gartnerhallen og BAMA av betydning, sier Hasle, som også bekler rollen som SKP (Sentral kulturansvarlig produsent) for beter i Gartnerhallen.

Nå er årets beter på sitt aller beste

Selv om forbrukerne kan nyte den gode smaken av norske beter året rundt, er de på sitt aller beste akkurat nå. Og Hasle har mange tips til hvordan betene kan tilberedes.

–  I rødbetsalat, på grillen, i supper, bakt eller rå. Husk bare å oppbevare betene i plastemballasje i kjøleskapet. Da tørker de ikke ut, og holder seg godt over lang tid, sier Halse.

Forbrukerne kan også glede seg over at årets produksjon ser ut til å bli bra, til tross for en utfordrende sesong værmessig.

– Betene er hardføre og tåler variasjoner i været greit. Vi forventer at årets produksjon vil ligge omtrent på normalavling, kanskje litt over, avslutter Halse.

Se inspirerende beteoppskrifter på bama.no