Norsk i sesong: Snart er de norske reddikene her

Norsk i sesong: Snart er de norske reddikene her

– Vi startet utplantingen i midten av april og er klare for å starte innhøsting rundt 20. mai. Da går det i ett frem til langt ut på høsten, sier Gartnerhallen-produsent Einar Dyste, som også dyrker gulrot, brokkoli, kålrot og potet.

Vi er på virtuelt besøk på gården noen timer etter at regjeringen snudde og tillot tredjelandsborgere innreise.

– Været ga oss et forsprang på hele 10 dager mot et normalår, men vi er likevel forsinket på grunn av mangel på arbeidskraft til høsting, sier Dyste.

– Gartnerhallen har gjort en kjempejobb. Det er avgjørende for oss som produsenter å ha en sterk organisasjon i ryggen. Deler av arbeidsskokken sitter i karantene, og vi håper nå å kunne ta imot våre ansatte fra Vietnam som jobber her på gården hvert år, legger han til.

Med utsikt mot Mjøsa, i et landskap som bader i sol, holder brødrene Einar, Thor Anton og far Magne Dyste til. Barna til Einar og Thor Anton hjelper også til på gården.

Einar forteller at han og broren har kjørt traktor siden de var smågutter, men nå er HMS-kravene noe helt annet.

– Selv om barna hjelper til er det mange av arbeidsoppgavene som krever sterke kropper og spesialisert kompetanse. Vi turte ikke risikere å måtte redusere produksjonen på grunn av innreiseforbud fra tredjelandsborgere, så vi var tidlig ute med å rekruttere fra Polen og Litauen. De bidro til at vi fikk sådd da jorda var lagelig til. Nå ser vi lyst på resten av innhøstingen, forteller Einar Dyste.

Fakta om produksjonen

  • Gartnerhallens fire reddikprodusenter holder til på Mjøsa, Rogaland og Trøndelag.
  • Gartnerhallens produsenter har plan på, og produserer 822.000 bunter reddiker.
  • Reddik høstes manuelt og buntes ute på åkeren.

Bruksområde

Reddik er en god kilde til kalium, folsyre, antioksidanter, vitamin B6, riboflavin, magnesium og kalsium. Den spises ofte som snacks, i salat og på pålegg.

Dette visste du kanskje ikke

Hele reddiken kan brukes, inkludert bladene! Faktisk inneholder bladene hele seks ganger så mye C-vitaminer og kalsium som selve roten. Bruk bladene i mixsalat, i smoothie, i pesto eller som garnityr.

Ønsker du å vite mer? 

Gå til BAMA for oppskrift på “Smørstekte primører” (Primører er et annet ord for tidlige grønnsaker)
Les mer om bruksområder og ernæring på Opplysningskontoret for frukt og grønt