Norsk i sesong: Tidligpotet til 100 kr kiloen

Norsk i sesong: Tidligpotet til 100 kr kiloen

Et av sommerens høydepunkter for matelskere er årets norske tidligpoteter og de første partiene rives bort nesten før de kommer opp av jorda.

Det ligger mye prestisje i å levere årets første tidligpotet blant produsentene, og produktet er ettertraktet av dagligvarebutikker som satser spesielt på fremme norske råvarer og kortreist.

− Det er riktig at det første partiet gikk ut i markedet til en pris på 100 kr kiloen, men det var et lite parti på 75 kilo og er dessverre ikke er en representativ pris for når de store volumene når konsummarkedet. Da er prisen 15-20 kr kiloen og går gradvis nedover til de avløses av årets nypoteter av ordinære sorter, sier Lunden, Gartnerhallens kulturansvarlig for tidligpotet.

Vi tok en prat med Lunden, som hadde noen minutter, mellom arbeid med fiberduk, innhøsting og markvandring.

Hvordan har vind og frost påvirket årets avling?− Vi har hatt en krevende sesong med nattefrost og vind. Dette forsinker innhøstingen og medfører at det er noe mindre volumer i markedet frem til vi når markedsdekning ved st. hans. Dette er vi ikke alene om – våre kollegaer i Danmark og Sverige forteller om store forsinkelser, sier han.

Men det er tidligpotet å få?
− Planen i år er 10 % mindre enn i fjor og med forsinkelsene på grunn av været er det ikke optimalt. Men produsentene i region sør og Viken er i rute, selv om de ikke har volumer til å forsyne hele Norge. Tilgangen vil bedre seg når våre produsenter i Trøndelag og Vest har hentet inn forsinkelsene, avslutter Lunden før han haster til markvandringen, som denne gangen av smittvernhensyn, er flyttet fra åker til teams.

Primører
De tidligste sortene, som åpner sesongen, kalles primører. Sesongen for asparges startet i slutten av april, etterfulgt av hjertesalat,  reddiker,  tidligkål og tidligpotet.

Fakta om Gartnerhallens produksjon
Gartnerhallens 100 produsenter av tidligpotet har plan på, og leverer i overkant av 10.000 tonn til Gartnerhallen av sortene Juno, som er den tidligste sorten, Solist, Aksel, Berber, Hassel, Rutt og Arielle.
Det ligger mye innsats og pleie for å kunne levere tidligpotet så tidlig. Lunden forklarer:
− Først ligger de til lysgroing, som virker som en katalysator for modningsprosessen. Så settes potetene for hånd, en og en, med groen opp. De etterfølgende ukene kles potetene av og på med dekke etter hvert som temperaturen svinger, før de til slutt plukkes med hånd.

Les mer om potetsorter på Fagforum Potet

Oppskrifter fra våre samarbeidspartnere
Nypotet- og aspargessalat
Dillpoteter – Perfekt til fiske- og skalldyrsmiddagen
Kokte nypoteter med smør og urter