Norsk landbruk kan tjene på klimaendringene

Norsk landbruk kan tjene på klimaendringene

Norsk landbruk kan i år glede seg over gode prognoser for frukt- og grønt, samt en en svært rik kornhøst. Forsker mener klimaendringene kan gi norsk landbruk store fordeler.

– Høsten har vært fantastisk, og prognosene for grønnsaker som poteter, gulrot og løk er veldig bra. Både poteter og gulrøtter ligger an til et bedre år enn i fjor, og på høyde med 2014 som var et spesielt godt år. Det forteller daglig leder Morten N. Andersen i Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) til NRK.

Den fine høsten har også gitt svært gode forhold for norske epler. Alle fruktdistrikt i Gartnerhallen melder om store avlinger av god kvalitet. Med tanke på den dårlige eplehøsten i 2015 – spesielt på Vestlandet, er det ekstra gøy at årets epleavlinger er gode over hele landet.

Lengre vekstsesong
Direktør Tore Furevik ved Bjerknessentret i Bergen forteller at vekstsesong i Norge har blitt lengre. Temperaturmålingene viser at våren kommer tidligere og sommeren og høsten varer lengre.

Mens klimaendringene med høyere temperaturer stort sett har en negativ effekt for matvareproduksjonen for resten av kloden, kan endringene få mer positive konsekvenser for matproduksjon i nord: – Norge er blant landene der man ser størst positiv effekt av klimaendringene med lengre vekstsesong, sier Furevik.

– Selv om økt nedbør også kan gi bonden utfordringer, så ser vi likevel at lengre vekstsesong gir mer positive enn negative effekter for landbruket. Men innhøstingen vil selvsagt variere fra år til år, og noen år kan for eksempel ekstremregn ramme i spesielt sårbare perioder, legger han til.