Norsk i sesong: tidligkål – et gastronomisk høydepunkt!

Norsk i sesong: tidligkål – et gastronomisk høydepunkt!

Nå er det sesongpremiere på norsk tidligkål. Sammen med asparges og tidligpotet er dette kulturene som definitivt setter startskuddet for norsk sesong og som i seg selv er et gastronomisk høydepunkt.

Nesten høsteklar tidligkål. Alle foto: Huseby gård, Larvik

De tidligste sortene, som åpner sesongen, kalles primører. Sesongen for asparges startet i slutten av april, etterfulgt av hjertesalat og reddiker. Nå står tidligkål for tur.

Gartnerhallenprodusent Karine Huseby holder til i Tjodalyng i Vestfold. − Vi startet med oppal av egne kålplanter i veksthus i slutten av januar og plantet ut på friland i slutten av mars. Nå er vi i gang med å forberede innhøstingen av årets første tidligkål.

Dersom hun klarer å holde produksjonen i normaltempo, og markedet fungerer, vil hun kunne levere ca 150 tonn kål frem til og med fårikål sesongen i september.
− Teamet på gården vår består i år av mange nye, herav er det flere som er norske. Vi har også måttet bruke flere ressurser enn i et normalår, siden vi savner viktig og spesialisert kompetanse fra utlandet som følge av koronasituasjonen, sier hun.

Det er også flere utfordringer som gjør høsteprosessen mer krevende i år. Huseby forklarer:
− Vi har gjort noen endringer i logistikken rundt innhøstingen med bla. mer avstand i alle operasjoner fra innhøsting til pakkerommet, samt at vi legger opp til noen nye soneinndelinger. Heldigvis sitter vi på et nytt bygg, med plass og fasiliteter som gir oss muligheten til å hensynta ekstra fokus på smittevern.

Huseby driver gården sammen med sin mann Per Nikolai, og de ser fram til å komme i gang med årets sesong og kan røpe at kvaliteten er topp.
− Tidligkålen trenger nok noen dager til, men det vi har sett har en fantastisk kvalitet. Og nå har vi også været på vår side, med mye sol og gode temperaturer for kål. I litt kjølig vårvær vokser kålen godt og får spesielt god smak, sier hun.

Huseby har et brennende engasjement for matjorda og praktiserer vekstskifte i samarbeid med naboer og kollegaer. For henne er ikke bærekraft noe buzzword, men noe hun som grøntprodusent er vokst opp med:
– Som bonde og grøntprodusent er bærekraft hele essensen i hva vi driver med. Godt mikroliv er nøkkelen for hver produksjon og arven til neste generasjoner.

– Vi bruker solfangerduk som vi tar av og på etter hvert som temperaturene svinger. Vi tilfører jorda noe kompost, og vi radrenser og luker manuelt, sier hun.

Hvor arbeidskrevende er produksjonen?
– Her det ingen som teller timer, ler hun. – Men vi ser resultatet i form av god plantehelse på kålhodene og en jevnere kvalitet på hele produksjonen.

− Tilbakemeldingen vi produsenter ofte får høre, er at det er noe spesielt med den norske tidligkålen, og at folk gleder seg til smaken. Det er hyggelig og motiverende. Norsk tidligkål har en kvalitet som gir gode konkurransefortrinn vi ønsker å nå ut til flere med, for den er spesielt sprø, søt og saftig når den kommer i butikkene. Kål er naturlig supermat og norsk tidligkål er en delikatesse, synes Karine Huseby.

Kålplantenes første blad kalles frøblad.

 

Huseby gård i Larvik har oppal av egne planter. Disse ble satt i jorda i slutten av mars i år.
Karine Huseby sår tidligkålen i veksthus i månedskiftet januar/februar. I slutten av mars startet utplanting på friland.

Fakta om Gartnerhallens produksjon
Gartnerhallens 40 kålprodusenter har plan på, og leverer i overkant av 6200 tonn kål til Gartnerhallen.
Det meste selges til BAMA og Gartnerhallens industrikunder.
Tidligkål kalles også nykål. Den er egentlig en hodekål som høstes tidlig, og er den tidligste sommerkålen. Tidligkålen blir høstet når kålen nettopp har knyttet seg, og er derfor mindre, har løsere blader og er lettere og sprøere enn den hodekålen som høstes senere.

Sesong
Tidligkål er på markedet, med noen variasjoner fra sesong til sesong, i ukene 21-24.
Overgangen til høstkål pleier å være rundt 1. august.

Oppskrifter fra våre samarbeidspartnere
Dampet nykål med smør (BAMA)
Nykål på grillen (Opplysningskontoret for frukt og grønt)
Nykålsalat med quinoa og granateple (Opplysningskontoret for frukt og grønt)