Tidligpotetprodusent: – Det har vært en drømmestart på sesongen

Tidligpotetprodusent: – Det har vært en drømmestart på sesongen

Tom Sigurd Dokkedal fra Reddal er tidligpotetprodusent og har jobbet fra tidlig til sent de siste ukene for å pleie det som for gastronomer og matelskere beskrives som et av sommerens høydepunkter – tidligpoteten.

– Den norske tidligpoteten har unike smaksegenskaper, og må behandles som den ferskvaren de er. Derfor har jeg ett ønske for fremtiden – at frukt og grøntavdelingene i butikkene blir delt inn i klimasoner som passer råvarene og gjerne betjent av fagfolk som kan fortelle om egenskaper og bruksområder, tilsvarende ferskvaredisken for kjøtt, fisk og ost.

– Vi som produserer legger en betydelig innsats i å korte ned tiden fra jord til bord. Da høstes det gjerne på nattmorgenen for å optimalisere for transport ut til butikk og restauranter.

Det er ikke bare høstetiden som krever hardt arbeid og god planlegging.
– Vi begynner med lysgroing i januar. Behandlingen med lys og 8-9 grader varme i 7-8 uker gir oss opptil 2 ukers forsprang. I år satt vi første pulje med tidligpotet 25. mars. Den første tiden beskytter vi med et dekke av plast før den erstattes med en duk. Fra vi setter til vi høster er det 8 til 10 uker med intens omsorg, sier Dokkedal og ler godt.

– I år har været, så langt, vært på vår side og duken kom på 23. april. Fortsetter dette kan vi ta av duken et sted mellom 17.-23. mai. Tidligpoteten er ømfintlig for temperatur. Blir det for kaldt må vi legge på dobbel duk og blir det for varmt må vi stadig lufte. Da er det godt å være optimist med lite søvnbehov, sier den blide sørlendingen.

– Det som er spennende nå er hvilket vær vi får fremover. Får poteten velge blir det noe regn og stabile 18-20 grader og vi er klare for å begynne høstingen av de første av 270 tonn tidligpotet som jeg har kontrakt på, en av de første dagene i juni, avslutter Dokkedal. Pakkeriet vårt har 13 produsenter og en tonnasje på ca 2000 tonn.

Dokkedal er produsent av tidligpotet i Reddal og tilhører Gartnerhallen Region Sør. Han er en av Gartnerhallens over 100 produsenter av tidligpotet.
På gården like utenfor Grimstad dyrker han Juno, som er den tidligste sorten, samt Solist, Rutt og Arielle. Han driver produksjon av settepotet, leverer hodekål hver uke fra uke 31 og ut vinteren, agurk til Smaken av Grimstad og glutenfri havre til Axa i Moss.

Andre sorter tidligpotet som dyrkes av Gartnerhallens produsenter er Aksel, Berber og Hassel.
De første tidligpotetene finnes i markedet i juni og før sesongen er over har Gartnerhallens produsenter omsatt nærmere 10.000 tonn.