Plommefest i hele Norge

Plommefest i hele Norge

I løpet av noen få uker forsyner Gartnerhallens plommeprodusenter ivrige norske konsumenter med ca. 1000 tonn plommer. 

Sesongen for plommer er, etter moreller, den korteste og varer kun i noen få uker. – Fra de første høstes i Svelvik til de siste i Innvik snakker vi om ca. 6 uker. Og i år ligger det an til å bli en kanonsesong. De neste to ukene er vi inne i toppen av sesongen. Da er alle sorter ute i butikk og selv med en produksjon på rundt 1000 tonn klarer vi ikke å dekke det norsk markedet, sier Jørund Kvestad, Gartnerhallens SKP for plommer.

Markedsansvarlig hos Gartnerhallen bekrefter og kan fortelle at de er inne i en periode med full dekning, men at det i perioder er en underdekning på nesten 50 %. – Denne uken leverer Gartnerhallens produsenter 200 av totalt 255 tonn, og selv om det er litt tidlig har vi et forsiktig estimat for de to påfølgende ukene der vi topper leveransen på opp mot 300 tonn. Like vel klarer vi rett og slett ikke dekke forbrukernes etterspørsel, så muligheten for verdiskaping er betydelig for produsenter som vil satse. Vi har eksisterende produsenter som investerer i nyplanting og nyetableringer, men markedet etterspør mer enn vi klarer å levere, sier han.

For etterspørselen er stor og smaken er et av de sterkeste konkurransefortrinnene.
– De norske plommene er best – uten tvil, og det er selvfølgelig vi som dyrker enige i. Vi hører om sterk etterspørsel allerede før vi er i gang med innhøstingen. Det er den lange norske vekstsesongen som gir den gode smaken, og den riktige balansen av syre og sukker, avslutter Kvestad før han skal ut å se til plommetrærne på gården innerst i Hardangerfjorden.