Potet til 100 kr kiloen

Potet til 100 kr kiloen

Et av årets første partier med tidligpotet gikk denne uken for 100 kr kiloen. Det ligger mye prestisje i å levere årets første tidligpotet blant produsentene og produktet er ettertraktet i fine dining-segmentet.

− Jeg kan med trygghet si at dette ikke er en representativ pris for når volumene når konsummarkedet. Da er prisen 15-20 kr kiloen og går gradvis nedover til de avløses av årets nypoteter av ordinære sorter, sier Gartnerhallens fagansvarlig for tidligpotet Knut Salve Lunden.

Lunden kan røpe at i Danmark er det enda villere tilstander blant kjennere. − Danskene har en helt annen tradisjon og kultur for tidligpotet og der går gjerne de første kiloene for 1000 kr kiloen, og det er på auksjon. Det er knyttet stor spenning til begivenheten hvert år og nyhetsoppslag i alle kanaler.

Det ligger mye innsats og pleie for å kunne levere tidligpotet så tidlig.
− Først ligger de til lysgroing, som virker som en katalysator for modningsprosessen. Så settes potetene for hånd, en og en, med groen opp. De etterfølgende ukene kles potetene av og på med dekke etter hvert som temperaturen svinger, før de til slutt plukkes med hånd, avslutter Lunden.

Les mer om potet i (Nesten) alt om poteten:

Dyrkes det mange ulike sorter i Norge og brukes de samme sortene til alt?
På den norske sortslista finnes rundt 100 sorter, men bare ca 30 av disse dyrkes i noe særlig omfang. Mange er spesialsorter, for eksempel brukes Lady Claire og Saturna kun til chips og Innovator kun til pommes frites. Det brukes også egne sorter til tidligpoteter, som Juno, Solist og Arielle, og til ferdigskrelte poteter (eks Sava). De største matpotetsortene er Mandel og Asterix, men det dyrkes også Folva, Beate, Mandel, Gulløye og nye sorter som Hassel og mange andre til mat.

Hvor mye og hvor dyrkes det potet i Norge?
Det dyrkes noe over 300.000 tonn poteter i Norge hvert år, fra Kristiansand i sør til Alta i nord. Hedmark er det viktigste potetfylket, med ca 38% av produksjonen.