Epler fra Telemark

 

De viktigste områdene for fruktproduksjon i Norge er Hardanger, Sogn, Telemark og Oslofjordområdet. I disse områdene dyrkes det både epler, pærer, plommer og moreller.

Bare tre prosent av all frukt vi spiser i Norge er dyrket i Norge. Det er ikke så rart, siden vi hverken kan dyrke banan, appelsin eller druer her til lands. Men de tre prosentene med norsk frukt som vi spiser, det er jammen tre prosent god frukt!

Epler

Eple er den frukten vi dyrker mest av i Norge, og har blitt dyrket i landet helt siden middelalderen.

Den ofte eksplosive våren, mange soltimer i døgnet på sommeren og store temperatursvingninger gjennom døgnet på høsten, gir norske epler et særegent smaksbilde med en spenstig balanse mellom sukker og syre og kompleks aroma.

Det dyrkes mange forskjellige sorter epler i Norge. De viktigste norske sortene er Rød Aroma, Summerred, Discovery, Rød Gravenstein, Julyred, Åkerø og Rød Prins. Noen sorter er spesielle for Vestlandet, mens andre er spesielle for Østlandet, og både smak og utseende varierer på de ulike sortene. Les mer om norske epler.

Pærer, plommer og moreller

Også pærer, plommer og moreller dyrkes i Norge. Norske pærer er syrlige og akkurat passe store, og er vanligvis i sesong i september. De norske plommene har sesong i august og september. Moreller blir hovedsakelig dyrket i tre distrikt i Norge: Hardanger, Lærdal og Telemark. Den norske morellsesongen strekker seg fra slutten av juli til begynnelsen av september.

Her kan du besøke hjemmesidene til noen av fruktprodusentene i Gartnerhallen

Agnar Lund | Fellespakkeriet Lier | Hardanger Fjordfrukt SA | Innvik Fruktlager SA | Lærdal Grønt SA | Sognefrukt SA | Telefrukt AS