Regjeringen vil øke nordmenns inntak av frukt og grønnsaker

Regjeringen vil øke nordmenns inntak av frukt og grønnsaker

Bare om lag én av fire voksne spiser anbefalt mengde frukt og grønt daglig. Ungdom har også for lavt inntak av frukt og grønnsaker. Det sier rapporten «Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017-2021): Sunt kosthold, måltidsglede og god helse for alle!» med avsender fra åtte ulike departement.

Rapporten understreker at mer plantebasert mat er viktig for å dreie kostholdet i en både sunnere og mer bærekraftig retning, og at det er behov for å styrke den norske befolkningens ferdigheter om hvordan man kombinerer og tilbereder forskjellige vegetabilske matvarer (belgvekster, kornprodukter, frukt og grønnsaker, frø, nøtter og bær) til ernæringsmessig fullverdige måltider.

Rapporten skryter av norske produsenter som svarer på utfordringen med å produsere nye typer grønnsaker som for eksempel polkabeter, gulbeter, havrerot, brokkolini, svartkål, grønnkål, rosettkål og mye mer. Det dyrkes rundt 30 typer salat i Norge for kommersielt salg, og også innenfor frukt- og bærområdet er det stadig flere sorter med ulike egenskaper til ulik bruk.

Stor økning på frukt og grønt

For å oppnå et sunt kosthold, måltidsglede og god helse for alle, har departementene bak rapporten et mål om å øke nordmenns inntak av frukt og grønt, med særlig fokus på å øke forbruket av grønnsaker.

I rapporten er det skissert et mål om en økning på 20 prosent på frukt og grønt frem til 2021, noe som tilsvarer en økning på fem prosent per år. Vi i Gartnerhallen ønsker selvsagt at denne økningen i all hovedsak skal skje på norsk produksjon, slik at forbrukere i Norge får spise mest mulig norskproduserte, kortreiste, friske og trygge poteter, grønnsaker, frukter og bær.

Her kan du lese hele rapporten  «Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017-2021): Sunt kosthold, måltidsglede og god helse for alle!»