Solbær på dagsorden

Solbær på dagsorden

Sentral kulturansvarlig produsent (SKP) for solbær, Torgeir Toverud, kom nylig hjem fra IBA (The International Blackcurrant Association) solbærkonferanse. Der var 140 deltakerne, bestående av solbærdyrkere, forskere og andre interesserte deltakere, fra tilsammen 16 land samlet for å sette fremtidens solbær på dagsorden.

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

− Representanter fra hvert enkelt medlemsland redegjorde for sine produksjonstall siste år og forventet produksjonstall i år. Et generelt tema var at produksjonen innenfor EU-landene var nedadgående, mye grunnet dårlige priser. Polen er den største produsenten av solbær i Europa. De har ca. 15000 produsenter og en samlet produksjon på ca. 150 000 tonn bær, hvorav ca. 100 000 tonn solbær. I 2017 fikk de i snitt ca. 0,26 euro pr. kg (ca. NOK kr. 2,46 pr. kg). De påpekte også at det i Russland ble produsert ca. 350 000 tonn bær, som i all hovedsak gikk til hjemmemarkedet, forteller Toverud.

− I dag går så godt som alt av norskprodusert solbær til industri, der blir bærene foredlet til solbærsirup, saft, syltetøy eller som tilsettingssmak i iskrem, yoghurt. Solbær som konsumbær har enda ikke slått an i Norge, men med nye gourmetsorter av solbær, ser ikke SKP Toverud bort fra at dette kan bli et populært produkt, sier han.

Toverud er født og oppvokst på gård, og forteller at hans mor hadde én sort solbær. Denne sorten hadde en syrlig smak forhold til dagens sorter. – Dette er nok den sorten mange forbinder med solbær, forteller Toverud. – Men de gourmetsortene vi har i dag, har en søtere og bedre smak – uten tvil.

Som solbærprodusent ønsker jeg at alle skal få øynene opp for smaken og helsegevinstene ved å spise solbær. Det er et bær som har store vekstmuligheter dersom vi treffer riktig, det vil si det finnes et potensiale dersom vi når ut til nye kundegrupper og innen produktutvikling, sier han engasjert.

SKP for solbær, Torgeir Toverud

− Solbær er nemlig ikke bare solbær. På gården til Toverud har de ikke mindre enn om lag 12 ulike sorter solbær, med ulike egenskaper som gjør at de er attraktive, også i forhold til smak og innhold. Det er jo strenge begrensninger innen markedsføringsloven på hva som er lov å si om mat og sunnhet, så da viser jeg heller til Mark Willems, professor of Exercise Physiology in the Institute of Sport – University of Chichester, England. Han redegjorde for noe av solbær sin unike, helsemessige egenskaper og effekter og viste til et studie med profesjonelle fotballspillere i England og inntak av solbærprodukter. Resultatene var svært positive og viste blant annet at ytelsene økte, avslutter han.