Spis heller poteter enn ris og pasta, oppfordrer Birger Svihus

Spis heller poteter enn ris og pasta, oppfordrer Birger Svihus

Birger Svihus, professor i ernæring ved NMBU, var invitert til å fremsnakke poteten da Graminor arrangerte Åpen dag.

Før forsamlingen fikk omvisning i utprøvingsfeltene med mange titalls nye potetsorter, hyllet Svihus maten.
− Maten er alt for billig og alt for god, så vi tenderer til å spise for mye av den, innledet Svihus.

I flere mediaoppslag har Svihus kommet med tydelige påstander om at man må spise mindre av stivelsesrike matvarer dersom man vil ned i vekt. Siden poteter inneholder mye stivelse var det nok enkelte blant tilhørerne som var spente på hvilke budskap Svihus ville ha. Det bredte seg derfor store smil i forsamlingen da Svihus gikk over til å snakke om poteter.

− Poteten er fantastisk, sa Svihus, før han geleidet oss gjennom potethistorien.
Han påpekte at til tross for stivelsesinnholdet har potetene bidratt til bedre helse hos nordmenn opp igjennom historien, ved for eksempel å kurere skjørbuk som var en utbredt sykdom i det nittende århundret.

I følge ernæringsprofessoren inneholder poteter mer vitamin C og folat enn kornprodukter og er mer mettende per kalori enn andre matvarer. Han la ikke skjul på at han til dels er opponent mot de statlige kostrådene og at det, etter hans mening, er bedre å spise poteter enn kornprodukter.
− Jeg er oppvokst på poteter, sa Svihus, og fortalte at i oppveksten hans spiste familien en bøtte poteter til middag hver dag.

Svihus avluttet med fire klare ønsker for potetens fremtid: at de får en større rolle i kostholdet fremover, fortrenger import ris og pasta og bidra til et sunnere og mer bærekraftig kosthold.

Utprøvingsfeltene til Graminor inneholder mange titalls nye sorter. Her finnes det alt fra «vanlige» poteter til, chips-, pommes frites-, bake- og småpoteter. Foto: Ellen-Margrethe Hovland, FoU-sjef i Gartnerhallen