Bli bedre kjent med Landbrukets klimakalkulator for grøntprodusenter

Potetplanter

Av: Redaksjonen  Foto: Differ / Julie Lunde Lillesæter
Sist oppdatert: 3. februar 2023

Landbrukets klimakalkulator er lansert både for potet og for grønnsaker. Her finner du svar på «5 ofte stilte spørsmål» om Klimakalkulatoren.

Torsdag 26. januar arrangerte Gartnerhallen-webinaret: «Bli bedre kjent med klimakalkulatoren for grøntprodusenter», i samarbeid med Landbrukets klimaselskap og NLR.

Kalkulatoren for potet er operativ, mens for flere frilandsgrønnsaker er kalkulatorene fortsatt på pilot-stadiet. Under webinaret fortalte daglig leder i Landbrukets Klimaselskap, Johanne Sæther Houge, at målet er å sikre produsentene et effektivt verktøy for å ta smarte valg i drifta.

− Kort fortalt skal Klimakalkulatoren hjelpe produsentene til å finne løsninger for å kutte klimagasser og binde karbon. Ofte vil tiltakene også være smarte og økonomisk lønnsomme for bonden.

Klimakalkulatoren, sammen med klimarådgiving, er ett av åtte tiltak i ‘Landbrukets klimaplan’, som skal bidra til å kutte 5 millioner tonn CO2 og øke opptaket av karbon i perioden 2021 til 2030

1. Hvorfor skal bønder bruke klimakalkulatoren?

− Fordi det lønner seg. Klimakalkulatoren hjelpe deg som bonde å få oversikt over klimautslippene fra egen produksjon, som igjen gjør det mulig å avdekke områder der du kan sette inn tiltak. Klimaeffektivt landbruk er både økonomisk og agronomisk god produksjon, sier Houge.

Hun legger til at landbruket er forpliktet gjennom klimaavtalen til å redusere utslipp.

− At maten produseres så klimavennlig som mulig er noe som står høyt på agendaen i det norske landbruket. Det er et mål å få flest mulig til å drive mest mulig klimavennlig og økonomisk effektivt, forteller Houge.

2. Hva gjør landbrukets klimakalkulator?

Klimakalkulatoren er et digitalt verktøy for klimasmart drift på gårdsnivå, som du kan bruke på PC og smarttelefon.

− Kalkulatoren beregner klimagassutslippene totalt for den enkelte gård og per produsert enhet i hver produksjon, forklarer Houge. Utregningen er i mest mulig grad basert på data fra gårdsdriften og den enkeltes produksjon. Houge legger til at i tilfeller der datagrunnlaget ikke er tilstrekkelig, hentes det data fra lignende gårdsbruk.

− Landbrukets Dataflyt står for innhentingen av data og har hatt ansvar for drift av datasystemet til Klimakalkulatoren.

Houge forteller at ved hjelp av kalkulatoren og rådgivning er det mulig å avdekke tiltak som kan redusere gårdens klimagassutslipp og øke opptaket av karbon i jord.

3. Hvorfor må jeg gi samtykke for å kunne ta i bruk klimakalkulatoren?

For at kalkulatoren skal kunne beregne utslipp på din gård, trenger du å gi ditt samtykke til å dele egen data fra gårdsdriften.

− Dette er data som allerede er registrert blant annet i gårdsregnskapet. Dette er data og beregninger som ikke deles med flere med mindre du som bonden gir aktivt samtykke til det.

BildeFor å benyttes Klimakalkulatoren må bonden være registrert som bruker i Landbrukets Dataflyt.

Houge legger til at det foreløpig er noen utfordringer her, for kalkulatoren som er tilpasset grøntprodusentene.

− Det er en utfordring både å koordinere riktig avregningsdata for grøntsektoren, samt gi grøntprodusentene mulighet til å føre inn eget varelager og svinn i kalkulatoren.

− Kalkulatoren er ikke perfekt og vi er på en reise til å gjøre dette til et enkelt og nyttig verktøy for produsenten, hvor kalkulatoren skal gjenbruker data som allerede finnes om produsenten.

4. Koster det noe å bruke klimakalkulatoren?

− Nei, i dag er det er gratis å bruke klimakalkulatoren. Det eneste du trenger å gjøre er å registrere deg/logge deg inn og gi samtykke til innhenting av data og gjennomføring av beregninger for ditt bruk, forklarer Houge.

Hun legger til at dersom du ber regnskapsføreren sende inn gårdens regnskapsdata for de tre siste årene, vil regnskapsfører gjøre et kvarters jobb med å klargjøre regnskapet og trykke på en knapp i Visma eller Duett.

5. Hvem står bak klimakalkulatoren?

− En bredde av landbruksorganisasjoner står bak klimakalkulatoren, og prosjektet har et stort faglig spenn med 16 eiere hvor Gartnerhallen er en av disse, sier Houge

Houge legger til at kjente fagmiljøer, som NIBIO og NMBU, har hatt viktige roller i utvikling, som startet opp i 2016.

Få svar på flere spørsmål om klimakalkulatoren her

Relaterte artikler

Poteter innhøsting
28. januar 2025     #Produksjon og marked
Portrettfoto, Elisabeth Morthen
15. november 2022     #Produksjon og marked
Gartnerhallens Logo
27. juli 2022     #Produksjon og marked

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller