I en håndfull frisk jord finner vi milliarder av liv. Mikrober, sopper og bakterier sørger for at jorda er fruktbar og at plantene vokser og trives.
I en håndfull trøtt jord, derimot, er jorda uten liv. Da må vi hjelpe plantenes vekst ved å tilsette stadig mer næringsstoffer og bekjempe skadegjørere med kjemisk plantevern.
På Skjærgaarden Gartneri i Vestfold har de, sammen med sin rådgiver Martin Beck, utviklet sitt eget system for å holde jorda frisk og robust i et sirkulært produksjonssystem.
Kompost, helsårsdekke og minimal bearbeiding
På Skjærgaarden Gartneri produserer de vårløk, urter og tomater. Alt avfallet fra produksjonen samles opp og komposteres sammen med husdyrgjødsel fra nabogårdene.
Komposten spres på jordene for å tilføre næringsstoffer og mikroliv tilbake i jorda.
Skjærgaarden praktiserer også helårsdekke på sine åkre. Det betyr at jorda alltid er dekket med planter for å lagre mer karbon og holde på næringsstoffene.
Et annet viktig prinsipp for Skjærgaarden er minimal bearbeiding av jorda.
God plantehelse
God jordhelse henger sammen med god plantehelse. Jo friskere plantene er, jo mindre hjelp trenger de for å vokse og de er mindre utsatt for angrep fra skadegjørere.
På Skjærgaarden Gartneri bruker de dermed mindre kjemisk plantevern på sine planter etter at de innførte det sirkulære produksjonssystemet.