Storsalen på Lily Country Club på Kløfta var fylt til randen, da nesten 350 deltakere fra verdikjeden for norsk frukt og grønt, forskning, forvaltning og myndigheter, var samlet til Gartnerhallens årskonferanse 20. - 21. november.
Løsninger for å lykkes med økt forbruk og produksjon av norsk frukt og grønt sto i fokus for programmet, som var delt inn i fire ulike temabolker: bærekraft, helse, innovasjon og teknologi og marked.
Futurist og teknologioptimist Eirik Normann Hansen ledet deltakerne gjennom dagen, med stort engasjement og et spennende innblikk i mulighetene som kommer med ny teknologi, og kunstig intelligens spesielt.
Eirik Norman Hansen engasjerte og underholdt som konferansier, og delte spennende innsikt i de mange mulighetene som ny teknologi og kunstig intelligens vil føre med seg.
Verdt å velge norsk - med bærekraft som konkurransekraft
Styreleder i Gartnerhallen, Nils Olve Gillund, åpnet konferansen.
– Sammen kan vi bidra til bedre folkehelse, økt selvforsyning og styrket verdiskaping, ved å gjøre norsk frukt og grønt til forbrukernes førstevalg, innledet Gillund.
Han ble fulgt av Bjørn Fjellstad, konsernsjef i Vestre AS, som inspirerte med å fortelle om hvordan de har bestemt seg for å ha bærekraft som en forutsetning for hele virksomheten.
– Vi må tørre å sette oss latterlig høye mål, oppfordret Fjellstad, og minnet om at store drømmer kan bli virkelighet, enten det handler om å lage verdens mest bærekraftige møbler eller gjøre det enklere for folk å spise norsk frukt og grønt.
Bjørn Fjellstad, konsernsjef i Vestre AS.
Prosjektleder for grøntnæringens store bærekraftssatsing, Annika Grundt, var neste innleder. Hun presenterte arbeidet med bærekraftsstrategi for den norske grøntnæringen, og forklarte hvordan arbeidet skal bidra til å styrke norske grøntprodusenters konkurransekraft mot import.
– Ved å satse på bærekraft, sikrer vi ikke bare norsk grøntproduksjon - vi sikrer fremtidens mat for kommende generasjoner, påpekte hun.
Annika Grundt, prosjektleder bærekraft i grøntnæringen
21 år gamle Dordi Boksasp Lerum, student og influenser, avsluttet første programbolk med sitt innlegg; 'Kvifor eg er norsketarianar - og kvifor du bør bli det same'. Med stort engasjement for norsk matproduksjon og beredskap, fortalte hun om hvordan hun utelukkende velger norsk mat i 2024, og hvordan det til tider ekstreme prosjektet dokumenteres i sosiale medier.
Erfaringer fra forsøk på å bake blodbrød, som erstatning for svenskproduserte jerntabletter, bidro til mye latter i salen, selv om Lerums hovedbudskap var både viktig og alvorlig:
– Ved å velge norsk mat bidrar du til å styrke den norske beredskapen. Man kan ha et sunt og helhetlig kosthold kun basert på norskprodusert mat. Og vi må huske at maten vi kjøper i dag, er den maten vi får kjøpt i morgen, oppfordret 21-åringen.
Dordi Boksasp Lerum
Etter halvannen time med mye ny kunnskap og inspirasjon, kunne konferanse-deltakerne nyte en velfortjent lunsjpause med trivelig prat og energipåfyll i form av cæsarsalat på crispisalat fra Linnes gård, potetsuppe på mandelpotet fra Olav Follstad og kyllingsandwich med tomater fra Skavland Gartneri og syltet løk fra Kaaterud Gård.
Gode samtaler mellom nye og gamle bekjentskaper i pausene på GRØNT 2024
Fra 3 til 5 (eller 8) om dagen
Neste økt kretset rundt temaene folkehelse, kostholdsråd og etterspørsel. For hvordan skal vi lykkes med å øke forbruket av norsk frukt og grønt, når forbrukerne bare spiser litt mer enn 3 av de 8 anbefalte porsjonene frukt og grønt?
Ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør skapte stort engasjement i salen, med sitt foredrag om matvaner og betydningen av et økt inntak av frukt og grønnsaker av hensyn til folkehelse.
– Frukt og grønt er mye mer magisk enn kosttilskudd, og i tillegg smaker det godt. Vi må ikke glemme betydningen av matglede, oppfordret ernæringsfysiologen.
Tine Mejlbo Sundfør
Silje Thoresen Tandberg, leder for merkevarebygging i Opplysningskontoret for frukt og grønt, etterfulgte Sundfør, med sin presentasjon av det store Grøntløftet.
– Gjennom det store Grøntløftet jobber hele verdikjeden sammen for å øke forbruket av frukt og grønnsaker, og ikke minst mer norsk. I 2035 skal vi spise minst 5 og helst 8 om dagen, og norskandelen skal være på 60 prosent!
Silje Thoresen Tandberg, OFG
En av aktørene som har sluttet opp om Grøntløftet er REMA 1000. De var også representert på scenen under konferansen, med leder for helse og ernæring, Ingvill Måkestad Bovim.
– Vi signerer Grøntløftet for å ta et samfunnsansvar, ved å selge mer varer som er bra for kundene våre til en lav pris, forklarte Bovim.
Hun viste til kampanjer, inspirasjon i sosiale medier og servering av frukt og grønt på idrettsarrangementer som noen av tiltakene Rema 1000 har innført for å følge opp forpliktelsen, og pekte på at vi må gjøre det lettere for folk å forstå hva 5 eller 8 om dagen faktisk betyr i praksis.
Ingvill Måkestad Bovim
Fristende og sunne pausematalternativer på GRØNT 2024
Teknologi, innovasjon og grønn omstilling
Konferansier Eirik Norman Hansen innledet neste bolk, som handlet om betydningen av ny teknologi og innovasjon for å lykkes med å bygge en mer robust og konkurransedyktig norsk grøntnæring. Han spilte dermed opp til "prosjektpitcher" fra 3 ulike Grofondet-prosjekter som skal bidra til nettopp dette:
- Alger som plantevern, presentert av Svein Lilleengen
- AutoAgri: autonom og elektrisk traktor i radkultur, presentert av Jostein Sandvik
- Plantevern med dronesprøyting i fruktfelt, presentert av Magnar Velure
Deretter var det duket for panelsamtale om Grofondets arbeid, hvor styremedlemmene Runar Hollevik, konsernsjef i NorgesGruppen, Elisabeth Morthen, adm.dir. i Gartnerhallen, og Bent Andersen, konsernsjef i BAMA deltok.
Runar Hollevik, Bent Andersen og Elisabeth Morthen
Halvveis til 150 prosent vekst
Norske grøntprodusenter lever tett på markedet, og det var derfor naturlig å vie siste programbolk til aktørene i verdikjeden, for siste nytt om markedsutvikling og trender.
Produksjons- og markedssjef i Gartnerhallen, Kai Knutsen, innledet om verdikjedens ambisiøse vekstmål på 150 prosent for perioden 2016-2030.
– Nå er vi over halvveis i perioden, og i rute mot målet. Potensialet for vekst er enormt, men veksten vil ikke komme av seg selv. Det er vi - alle sammen - som må skape den, uttalte Knutsen engasjert.
Kai Knutsen, produksjons- og markedssjef i Gartnerhallen.
Konsernsjef Bent Andersen i BAMA holdt deretter et innlegg hvor han takket for samarbeidet med Gartnerhallen og Gartnerhallens produsenter. Han viste til at sommerenes felles norsk-kampanje har skapt mye oppmerksomhet rundt norske grønnsaker, og at kampanjen vil videreutvikles ytterligere fram mot neste sesong.
– For å lykkes med målet om 50 prosent volumvekst innen 2030 vil vi jobbe for å treffe forbrukerbehovene bedre. Vi må hjelpe forbrukeren til å løse den travle hverdagen, gjøre det lettere å ta sunnere valg for snacking på farten og skape gode vaner tidlig, fortalte Andersen.
Bent Andersen, konsernsjef i BAMA Gruppen.
NorgesGruppens konsernsjef Runar Hollevik ytret fortsatt sterk oppslutning om vekstambisjonene, og var tydelig på at målrettet innsats i alle ledd og godt samarbeid gjennom verdikjeden vil være avgjørende.
– Vi skal fortsatt satse på frukt og grønt i butikk, og bygge fagkompetanse på tvers av de ulike kjedene våre. God tilgang på norske råvarer gir økt norskandel, norskpreferansen øker og det gode samarbeidet i verdikjeden gir resultater, sa Hollevik i sitt innlegg fra scenen.
Fagprogrammet ble avsluttet av Elisabeth Morthen, administrerende direktør i Gartnerhallen. Hun uttrykte utålmodighet på produsentenes vegne, og tok til orde for et taktskifte og krafttak for økt forbruk og produksjo an norsk frukt og grønt.
– Gartnerhallen har derfor utarbeidet en suksessoppskrift for styrket folkehelse, selvforsyning og verdiskaping, med 10 punkter som vil bidra til økt forbruk og dermed også åpne dørene for økt norsk produksjon, sa Morthen.
Elisabeth Morthen, administrerende direktør i Gartnerhallen.
For å runde av dagen, stilte kokk og matskribent Christopher Sjuve med et kåseri med utdrag fra enkelte av sine tidligere bidrag i NRKs Nitimen om blant annet gulrøtter og plommer.
Christopher Sjuve
GRØNT 2024 oppsummert med kunstig intelligens
Konferansier Eirik Norman Hansen hadde - som seg hør og bør - fått bistand fra kunstig intelligens til å oppsummere dagen og utheve tre områder som må prioriteres også framover:
- Bærekraftig og selvforsyning: Økt fokus på bærekraftig produksjon, redusert matsvinn og økt andel norskprodusert frukt og grølnt for å styrke selvforsyningen i Norge
- Teknologi og innovasjon: utnyttelse av ny teknologi for å forbedre produksjonsprosesser, utvikle nye plantesorter og forlenge sesongen for norske produkter
- Sunnhet og bevisstgjøring: kampanjer og tiltak for å fremme sunne matvarer blant forbrukere, inkludert økt konsum av frukt og grønt gjennom offentlig støtte og skolefruktordninger
Råvarer fra dyktige Gartnerhallen-produsenter og prisutdeling på menyen under festmiddagen
Et av høydepunktene for mange av deltakerne på Gartnerhallens konferanser er festmiddagen. I samarbeid med BAMA og hotellets kjøkken, var det satt sammen en fantastisk treretters meny hvor råvarer fra dyktige Gartnerhallen-produsenter og -pakkerier virkelig fikk skinne:
- Salat på historiske tomater fra Hanasand med pisket burrata, syltet rød delikatesseløk fra Kaaterud Gård, grønn reddik fra Roy Hasle og steinovnsbakt brød
- Reinsdyrfilet med terte av purreløk fra Thorer Egeland, grillet burgunderkål fra Gilhus gård, smørbakte Solør-poteter fra Magnus Mo Opsahl og sellerirot fra Ihla Samdrift
- Eplekake på Fryd-epler fra Jostein Jonsås, med krem på calvados, bourbon vanilje og eplekaramell
Kvelden ble ledet av Jon Niklas Rønning, som briljerte i toastmaster-rollen. Med musikalsk bistand fra Hanna Solemdal Idsøe og Ole Morten Aagenæs leverte de improvisasjonskunst og underholdning av ypperste klasse, og latterkulene satt løst når flere av deltakerne i salen sto i sentrum for trioens innslag.
Tradisjonen tro sto også utdeling av BAMAs Leverandørpris på programmet. Prisen ble delt ut av Espen Gultvedt og Bent Andersen, og gikk i år velfortjent til Hanasand Gartneri
Bent Andersen, Monica Hanasand, Stig Jakob Hanasand og Espen Gultvedt.