Du kan trygt spise norsk frukt og grønt

salatåker

Av: Gunn Jorunn Sørum  Foto: Differ / Julie Lunde Lillesæter
Sist oppdatert: 2. november 2022

Den årlige kontrollen av plantvernmiddelrester i mat, viser en særlig god situasjon for norsk frukt og grønt.

Hvert år kontrollerer Mattilsynet og NIBIO en rekke næringsmidler, for å være sikker på at maten er trygg og at plantevernmidler brukes på riktig måte.

– Igjen ser vi at innholdet av plantevernmiddelrester i matvarer er lavt. Overvåkingsprogrammet bekrefter særlig den gode situasjonen vi har for produksjonen av frukt og grønnsaker i Norge, sier Are Sletta, seksjonssjef i Mattilsynets seksjon kjemisk mattrygghet i en pressemelding.

Færre rester av plantevernmidler i norske matvarer

Plantevernmidler brukes til å bekjempe skadegjørere som innsekter, plantesykdommer og sopp, og er viktige for å kunne produsere mat av høy kvalitet og opprettholde lønnsom produksjon. Samtidig er bruken strengt regulert i Norge, fordi myndighetene er opptatt av å redusere risikoen ved bruk av plantevernmidler.

I pressemeldingen kommer det frem at mat som er produsert i Norge inneholder gjennomgående færre plantevernmiddelrester enn produkter fra andre land. Man fant ingen overskridelser av grenseverdiene i prøvene som ble tatt av norske matvarer.

Opprettholder resultatene fra tidligere år

Blant de norske produktene var 68 prosent av prøvene helt uten funn av plantevernmiddelrester, som er på nivå med funnene fra 2020. Til sammenligning var 35 prosent av prøvene fra resten av EU/EØS uten funn, og 30 prosent av prøvene fra resten av verden.

I kontrollen fant man overskridelser i 0,5 prosent av prøvene fra EU/EØS, og i 5,7 prosent av prøvene fra resten av verden. En overskridelse er funn over grenseverdi etter fratrekk av analyseusikkerhet.

Overskridelsene ble funnet i appelsiner, bladpersille, bringebær, tørkede bønner, chilipepper, fersken, hvetemel, kirsebær, litchi, mandariner, pomelo, ris, spinat, stjernefrukt og vårløk.

Les hele rapporten her

Relaterte artikler

Arbeidere på jorde
23. juni 2022     #Kvalitet
Eplehøsting hos Grethe Sylling
27. januar 2022     #Kvalitet
Norske epler i kasse
3. november 2021     #Kvalitet

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller