Hvert år kontrollerer Mattilsynet og NIBIO en rekke næringsmidler, for å være sikker på at maten er trygg og at plantevernmidler brukes på riktig måte.
– Igjen ser vi at innholdet av plantevernmiddelrester i matvarer er lavt. Overvåkingsprogrammet bekrefter særlig den gode situasjonen vi har for produksjonen av frukt og grønnsaker i Norge, sier Are Sletta, seksjonssjef i Mattilsynets seksjon kjemisk mattrygghet i en pressemelding.
Færre rester av plantevernmidler i norske matvarer
Plantevernmidler brukes til å bekjempe skadegjørere som innsekter, plantesykdommer og sopp, og er viktige for å kunne produsere mat av høy kvalitet og opprettholde lønnsom produksjon. Samtidig er bruken strengt regulert i Norge, fordi myndighetene er opptatt av å redusere risikoen ved bruk av plantevernmidler.
I pressemeldingen kommer det frem at mat som er produsert i Norge inneholder gjennomgående færre plantevernmiddelrester enn produkter fra andre land. Man fant ingen overskridelser av grenseverdiene i prøvene som ble tatt av norske matvarer.
Opprettholder resultatene fra tidligere år
Blant de norske produktene var 68 prosent av prøvene helt uten funn av plantevernmiddelrester, som er på nivå med funnene fra 2020. Til sammenligning var 35 prosent av prøvene fra resten av EU/EØS uten funn, og 30 prosent av prøvene fra resten av verden.
I kontrollen fant man overskridelser i 0,5 prosent av prøvene fra EU/EØS, og i 5,7 prosent av prøvene fra resten av verden. En overskridelse er funn over grenseverdi etter fratrekk av analyseusikkerhet.
Overskridelsene ble funnet i appelsiner, bladpersille, bringebær, tørkede bønner, chilipepper, fersken, hvetemel, kirsebær, litchi, mandariner, pomelo, ris, spinat, stjernefrukt og vårløk.