Får 950.000,- i prosjektstøtte til miljørettet bekjempelse av skadeinsekter i frukt og bær

Et bilde fra Gartnerhallen

Av: Redaksjonen  Foto: Privat
Sist oppdatert: 30. november 2020

Etter en spennende finale har folket, gjennom mer enn 2000 stemmer, talt: fruktbonde Jarl Olav Rugtveit er vinner av høstens ekstraordinære tildeling fra Grofondet, og får 950.000 kroner til å utvikle sitt prosjekt.

Nye og flere skadegjørere i frukthagen, samtidig som verktøykassa for bekjempelse blir mindre, har ført Jarl Olav Rugtveit fra Akkerhaugen på utkikk etter nye og mer miljøvennlige plantevernmidler. Dette la grunnlaget for Rugtveits arbeid med prosjektet «Miljørettet bekjempelse av skadeinnsekter i frukt og bær».

Grofondet lyste i august ut inntil 1 million kroner i en ekstraordinær tildelingsrunde, eksklusivt rettet mot Gartnerhallens grøntprodusenter. Blant mange gode søknader fra grøntprodusenter over hele landet ble fire gode finalister plukket ut av Grofondets tildelingsråd.

Den endelige beslutningen var opp til folket, gjennom en åpen avstemming i sosiale medier. Mer enn 2000 personer avga stemme, og resultatet er klart: vinneren er Jarl Olav Rugtveit.

Glad og stolt vinner

Det var en glad og stolt Rugtveit, som mottok beskjed om at seieren var i havn, tirsdag 1. desember.

– Dette er stort. Det betyr utrolig mye og gjør det mye lettere for oss å realisere prosjektet, sier Jarl Olav Rugtveit.

Prosjektet går ut på å teste og få godkjenning for et nytt plantevernmiddel i Norge. Middelet er 100 % biologisk nedbrytbart, og etterlater ingen toksiske komponenter i økosystemet.

– Jeg tror dette preparatet er fremtiden. Det er allerede i bruk i Sør-Amerika i pære- og morellproduksjon, og nå ser vi frem til å kunne bringe preparatet til det norske markedet. Målet er å ha alt klart til våren 2024. Jeg har stor tro på at vi vil lykkes. Det vil si vi må lykkes, sier han og utdyper.

- Prosjektet må bære frukter

– Produsentene mister flere og flere kjemiske plantevernmidler, noe vi kan diskutere opp og ned, men hvis vi bønder ikke går fremtida i møte, bukker vi under. Vi kan ikke syte over fortiden, vi må tenke fremover. Dette må bære frukter for det er dette jeg lever av. Får vi ikke dette til må jeg bare finne på noe annet å gjøre, sier fruktbonden.

Rugtveits prosjektsøknad hadde en ramme på 950.000,-, og som vinner vil han nå motta hele søknadsbeløpet fra Grofondet.

– Prosjektet, som vi jobber sammen Bergfald Miljørådgivere om å realisere, er allerede i gang og nå gjelder det å få fortgang i prosjektet. Hvis alt går som det skal vil forprosjektet og veien vi må gå for å få det godkjent i Norge, vil koste cirka 1,5 mill. Får vi utfordringer med godkjenningen hos Mattilsynet og etablerte produsenter av plantevernmidler kan det bli mer krevende.

Rugtveit har gjort en stor innsats med å samle stemmer fra familie, venner og bekjente.

– Jeg er i utgangspunktet ikke særlig bekvem med å drive stemmesanking på egne vegne, men i dette tilfellet sto det såpass mye på spill at jeg bare måtte gi jernet. Det skulle i hvert fall ikke stå på min egen innsats, og når det holdt hele veien til seier har det uten tvil vært verdt det, avslutter Rugtveit.

Prosjektet vil bidra til grønn vekst og det grønne skiftet

Leder for Grofondet, Torbjørn Billing, mener at folket har landet på en verdig vinner.

– Behovet for nye og mer miljøvennlige plantevernmidler er stort, og Rugtveits prosjekt svarer til fulle på Grofondets formål om å bidra til grønn vekst innenfor den norske frukt- og grøntsektoren, og til det grønne skiftet. Vi gleder oss over å kunne gi Jarl Olav en førjulsgave på kr.950.000,-, som svarer til det omsøkte beløpet, og til å følge prosjektet når dette kommer i gang for fullt, sier Billing.


Om Grofondet og tildelingen:

For første gang gjennomfører Grofondet i 2020 en ekstraordinær tildeling på inntil 1 million kroner.

Basert på innsendte prosjektsøknader, har Grofondets innstillingsråd plukket ut fire finalister. Vinneren, som mottar støtte til å gjennomføre sitt prosjekt, velges ut gjennom en åpen avstemming på gartnerhallen.no. Avstemmingen ble avsluttet 27. november, og vinneren annonsert 1. desember

Grofondet skal bidra til det grønne skiftet ved å øke omsetningsverdien og forbruket av norske frukter, bær, grønnsaker og poteter. Bak Grofondet står Gartnerhallen SA, BAMA Eiendom AS og NorgesGruppen ASA.

Relaterte artikler

Gren av epletre under blomstring
29. juni 2022     #FoU og innovasjon
Jordbærløft i Nord-Norge, Grofondet
22. juni 2022     #FoU og innovasjon
Vanning av grønnsaker
10. juni 2022     #FoU og innovasjon

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller