På tidlig 2000–tall herjet en lavkarbofeber gjennom landet som gav poteten et ufortjent dårlig rykte. Nå vet vi bedre.
Ny kunnskap fra en studie gjort av UiO og Folkehelseinstituttet, viser at potet er det sunneste valget for karbohydrater. I tillegg inneholder poteten viktige vitaminer og mineraler som vi trenger for en god helse, som vitamin C, kalium og kostfiber.
Mange nordmenn ønsker å starte året med å spise sunnere. Et enkelt tiltak er å spise flere poteter.
Sunn, norsk og mettende
I 2024 fikk vi nye kostråd. Helsemyndighetene mener at poteter hører med i et sunt og variert kosthold.
Poteten inneholder få kalorier sammenlignet med andre matvarer, som pasta og ris.
Flere studier viser også at poteter holder oss lengre mett enn ris og pasta.
Potetspisere lever lenger
En norsk studie som analyserte helsedata fra 77 000 nordmenn over 40 år, viser at de som spiser poteter lever lenger.
Resultatet fra undersøkelsen viste at nordmenn som spiste minst to poteter om dagen på 1970– og 80–tallet hadde 12 prosent lavere dødelighet, enn de som ikke gjorde det.
Denne forskningen kommer med en viktig innsikt som tilsier at poteten må få tilbake sin status som helsekost.
Potet er beredskap
Å spise norske poteter er ikke bare bra for helsa, men også bra for klima og norsk matberedskap.
– Poteten har lave klimagassutslipp og bruker lite vann og areal sammenlignet med andre matvarer. I tillegg har vi gode forutsetninger for å produsere potet i Norge. Å spise mer poteter er derfor en vinn-vinn-vinn situasjon og et nyttårsforsett vi ikke trenger å gi oss med i februar, sier FoU- og innovasjonssjef i Gartnerhallen, Gabriela Lundberg.