Dette er et debattinnlegg, signert Kai Knutsen, administrerende direktør i Gartnerhallen. Innlegget er publisert i Nettavisen
Prisene er normale, og fjorårets skrekkadvarsler om en norsk potetkrise har ikke slått til. Det er bra for Norges selvforsyning.
Nettavisen skriver at det er ville potettilstander i Sverige. Det er helt rett.
Tittelen kan derimot gi inntrykk av norske nypoteter er unormalt dyre. Det er de ikke.
Prisen er ganske normal, sammenlignet med foregående år, som også innebærer at den vil synke de neste ukene. Om vi ser på det store bildet, ikke bare isolert på nypotet i et øyeblikksbilde, så går det bedre med den norske poteten enn på lang tid.
Det er bra for norske bønder – og bra for Norges selvforsyning.
Potetkrisen som aldri kom
I fjor innførte regjeringen prosenttoll på utenlandske poteter. Det gjør det dyrere å importere poteter når det er norske poteter tilgjengelig i markedet.
Det skapte bruduljer og overskrifter, og skrekkscenarioene var mange: Potene kommer til å koste 100 kroner kiloen! Potetforbruket vil falle kraftig og erstattes med ris og pasta! Kvaliteten vil utover våren 2025 være altfor dårlig! Norske forbrukere vil ikke gi avkall på importerte nypoteter!«Nå blir det potetkrise», skrev VG på lederplass.
Krisen kom aldri.
Protestene fra forbrukerne har uteblitt, og prisene på god norsk matpotet er milevis unna 100 kroner kiloen.
Og salget av norske poteter har økt. Det er ikke overraskende da ekstremværet «Hans» druknet mange avlinger høsten 2023, men årets salg er likevel over snittet de siste fem-seks årene.
Potetene fra sist høst har holdt seg godt, og i år startet potetbøndene høsting av smakfulle nypoteter allerede i mai.
Og høstingen fortsetter. På Sørlandet, i Rogaland og Sogn, rundt Oslofjorden og på Innlandet.
Gled deg! Stek de pannen. Spis dem med smør og salt. Behold skallet på. Lag myk stappe med en klatt crème fraîche.
Spis norsk og tenk litt på …
Og, når du spiser norske poteter; tenk litt på bonden som fryder seg over å levere smakfulle og næringsrike råvarer av høy kvalitet til deg og meg.
Tenk litt på at du spiser råvarer av høy kvalitet, dyrket med lite plantevernmidler og lavt klimautslipp. Og – når du spiser norsk – tenk litt på at du styrker Norges matberedskap og selvforsyning.
Vi vil ikke få norske nypoteter i mai hvert eneste år. Økt fare for flere «Hans-er» gjør at vi må ta tilpasse oss, og vi må gjøre det nå.
Vi kan ikke skyve problemene foran oss til neste ekstremvær legger nok en avling under vann.
Gartnerhallen og produsentene våre jobber for å dyrke enda bedre og mer klimarobuste potetsorter, med lengre holdbarhet og god smak. Akkurat som forbrukerne ønsker seg. Vi investerer i moderne lagringsteknologi og forsker fram nye dyrkingsteknikker.
Snart kommer det norske bakepoteter på markedet, selv om noen har ment at de ikke vil være gode nok for forbrukerne. Men det er de.
Norske matpoteter er nemlig mer en gull – en allsidig og næringsrik råvare av høy kvalitet. Som vi kan dyrke mer av. Som vil styrke Norges selvforsyning. Tenk på det.