Når været, dyrkingsmåter, smittepress og forbrukerpreferanser endrer seg, må sortene vi dyrker følge med i tiden. Derfor leter Gartnerhallen kontinuerlig etter nye og bedre sorter. Det er mange kriterier som skal innfri før en ny sort blir tatt i bruk i produksjonen. På denne tiden av året står det prøvesmaking av nye jordbærsorter på programmet.
Mange har en klar oppfatning om hvordan norske jordbær bør smake, og en god del av oss har en eller flere favorittsorter blant poteter. Gartnerhallens produsenter produserer en rekke ulike produkter innen grønnsaker, frukt og bær, og dyrker til sammen rundt 600 ulike sorter årlig.
– Et jordbær er ikke bare et jordbær, forteller Ellen Hovland, FoU- og innovasjonssjef i Gartnerhallen. I år er det rundt ti jordbærsorter som produseres for salg til BAMA og videre til Rema og NorgesGruppens butikker.
Hovland forklarer at ved å lete etter sorter som modner tidligere eller senere enn den tradisjonelle jordbærperioden i juli, er Gartnerhallen i stand til å levere bær fra starten av juni til slutten av september. Gartnerhallen og BAMA sin sortsgruppe for jordbær leter etter nye, smakfulle tidligsorter, både fra innenlands og utenlandske jordbærforedlere.
– Drømmen er å kunne selge norske jordbær allerede til 17. mai, forteller FoU-sjefen.
En stor endring i norsk jordbærproduksjon de senere årene er at en del planter har flyttet inn i plasttunneler. Der er de bedre beskyttet mot vær og vind. Jordbærsorten i tunnelene skiller seg ofte fra tradisjonell produksjon ved å ha evnen til å produsere bær to ganger i løpet av sommeren, i motsetning til frilandsproduksjon med én årlig avling.
– I dag er det én sort som hovedsakelig brukes i tunnelproduksjon. Men også her leter vi etter gode alternativer som kan utvide sortimentet, sier Hovland.
Er du medlem i Gartnerhallen? Da kan du logge inn og lese hele artikkelen