Lite rester av plantevernmidler i norskprodusert mat

Rotgrønnsaker med Nyt Norge-merke

Av: Gunn Jorunn Sørum  Foto: Stiftelsen Norsk mat
Sist oppdatert: 17. desember 2023

Den årlige kontrollen av plantevernmiddelrester i mat, viser gjennomgående færre plantevernmiddelrester i mat dyrket i Norge.

Hvert år kontrollerer Mattilsynet og NIBIO en rekke næringsmidler, for å være sikker på at maten er trygg og at plantevernmidler brukes på riktig måte.

– Når man bruker et plantevernmiddel under dyrking, kan man kan finne igjen rester av dette plantevernmiddelet i produktet. Strenge regler skal sikre at maten er trygg og at plantevernmidler blir brukt på riktig måte, sier Are Sletta, seksjonssjef i Mattilsynets seksjon kjemisk mattrygghet, i en pressemelding.

Det er derfor fastsatt grenseverdier for innhold av plantevernmiddelrester i næringsmidler. Mattilsynet utfører årlig offentlig kontroll av nivåene, i samarbeid med NIBIO.

– Overvåkningen vår viser at mat dyrket i Norge inneholder gjennomgående færre plantevernmiddelrester enn produkter fra andre land, sier Sletta.

60 prosent av prøvene av norske produkter i 2022, var helt uten plantevernmiddelrester. Til sammenligning var 30 prosent av prøvene fra EU/EØS og 37 prosent av prøvene fra resten av verden uten funn.

Flest overskridelser i produkter fra land utenfor Europa

Plantevernmidler er viktige for å kunne produsere mat av høy kvalitet og opprettholde lønnsom produksjon. Samtidig er bruken strengt regulert i Norge, fordi myndighetene er opptatt av å redusere risikoen ved bruk av plantevernmidler.

Kvalitetsleder i Gartnerhallen, Elisabeth Fjærvoll Olsen, er glad for årets resultater.

– Også i år bekrefter denne kontrollen at vi har dyktige bønder i Norge, som følger opp regelverket på en god måte. Det skal være trygt å spise frukt og grønt dyrket i Norge. Lave nivåer av plantevernmiddelrester er en viktig del av dette, sier Fjærvoll Olsen.

Flest overskridelser i produkter fra land utenfor Europa

I overvåkings- og kartleggingsprogrammet ble det analysert til sammen 1 142 prøver av vegetabilske produkter og animalske produkter fra landdyr.

I 2022 var det to overskridelser av grenseverdi i prøver av norsk grønnkål. I produkter fra EU/EØS var det også to overskridelser, i spinat og hvitvin. Disse overskridelsene medførte ingen akutt helsefare for forbruker. En overskridelse er funn over grenseverdi, etter fratrekk av analyseusikkerhet.

I produkter fra land utenfor EU/EØS, var det overskridelser i 24 prøver. Dette gjaldt avokado, bordoliven i lake, bønner med belg, erter med belg, ingefærrot, kvede, malt koriander, mandel, paprika, pærer, ris, rosiner, te og vårløk.

Relaterte artikler

Ledig stilling
30. oktober 2023     #Kvalitet
Gartnerhallens Logo
3. juli 2023     #Kvalitet
salatåker
2. november 2022     #Kvalitet

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller