Lite rester av plantevernmidler i norskproduserte matvarer

Utvalg norske grønnsaker

Av: Redaksjonen  Foto: BAMA
Sist oppdatert: 18. desember 2025

Norske matvarer har betydelig færre rester av plantevernmidler enn importerte produkter.

Mattilsynets kontrollprogram for plantevernmidler i næringsmidler i 2024, viser at norske matvarer har betydelig færre rester av plantevernmidler enn importerte produkter. Det skriver Mattilsynet i en pressemelding.

– Dette er svært gode nyheter, og er helt i tråd med grøntsektorens målsetting om at norsk produksjon av frukt og grønt skal skje på naturens premisser og på den måten sikre en bærekraftig forvaltning av naturen. Da må vi opprettholde det lave nivået av plantevernmiddelrester i råvarene, sier Annika Grundt, prosjektleder Bærekraft i grøntnæringen.

– I både Norge og EU er det et mål om å redusere bruken av plantevernmidler, for å redusere negative påvirkninger på helse og miljø. Å ha et bevisst forhold til bruk av plantevernmidler er med på å øke det biologiske mangfoldet, redusere avrenning til vann og sikre sunn og trygg mat, forteller Annika.

Bærekraft skal gi verdi for norske frukt- og grøntprodusenter

En samlet grøntsektor som vil løfte norsk frukt- og grøntproduksjon, vil gjennom samarbeid og deling av kunnskap, vise at bærekraft er veien til både konkurransekraft og framtidsrettet matproduksjon.

Gjennom samarbeidet Norsk Grønt er det utviklet en bærekraftstrategi som viser hvordan bærekraft kan gi både verdiskaping og markedsposisjon for norske frukt- og grøntprodusenter.

Norske frukt- og grøntprodusenter ønsker å benytte så lite kjemiske plantevernmidler som mulig. Integrert plantevern er etter hvert et godt innarbeidet prinsipp hos de norske produsentene. Integrert plantevern er en helhetlig strategi som tar i bruk alle aktuelle metoder for å holde angrepet av skadegjørere på et så lavt nivå at det ikke gir økonomisk skade på plantene. Strategien er basert på at bonden skal ha kunnskap om skadegjørerne, overvåke eventuelle angrep, redusere bruk av kjemiske plantevernmidler og velge alternative tiltak når det er mulig.

Det at det er lite rester av plantevernmidler er bra for helse og miljø og for norske grøntprodukters konkurransekraft. Det skal vi opprettholde, og forbrukerne skal vite at våre produkter er trygge. Samtidig trenger vi ansvarlig bruk av plantevernmidler i de tilfeller der det er nødvendig for å redusere risiko for store avlingstap.

Den siste tidens klimaendringer, introduksjon av nye skadegjørere og preferanser i butikkhyllen, setter krav som gjør at plantevernmidler fortsatt er og må være ett av flere viktig verktøy for å være konkurransekraftig. Gode verktøy for bonden bidrar til effektiv drift, produksjon av høy kvalitet, og ikke minst redusert matsvinn.

Pollinatorvennlige innsekter er bondens beste venn, og det er i alles interesse at vi forvalter matjorda, slik at den knappe resursen holder i generasjoner framover. Plantevernmidler er kostbart og skadelig for helse og miljø - derfor er det et ønske i hele næringa å redusere bruken av plantevernmidler, og å bruke de på en bevisst og effektiv måte der det er nødvendig.

Relaterte artikler

Bruk av informasjonskapsler

Dette nettstedet lagrer data som informasjonskapsler for å muliggjøre essensiell funksjonalitet på nettstedet, analyse samt personlig tilpasning og markedsføring.

Du kan når som helst endre innstillingene dine eller godta standardinnstillingene.

Les mer i Gartnerhallens personvernserklæring

Nødvendig
Analyse
Personlig tilpasning
Markedsføring
eller